Statsbudsjettet 2019

Vil redusere stønaden til cøliakere dramatisk

Regjeringen foreslår å endre stønadene til cøliakere fra 23.988 kroner per år til 8.232 kroner per år.

Regjeringen foreslår å endre stønadene til cøliakere fra 23.988 kroner per år til 8.232 kroner per år.
Regjeringen foreslår å endre stønadene til cøliakere fra 23.988 kroner per år til 8.232 kroner per år. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår store endringer i grunnstønad til personer som har ekstrautgifter til glutenfritt kosthold.

Disse får i dag grunnstønad etter noe som kalles «sats 4», som utgjør 23.988 kroner per år.

Nå foreslår Regjeringen at denne gruppen skal over på noe som kalles «sats 1» - og som utgjør 8.136 kroner per år - og som foreslås justert til 8.232 kroner per år fra 1. januar 2019.

Dette vil bety at ale med påvist cøliaki vil få 15.756 kroner mindre i stønad til mat hvert år.

Endringen foreslås å iverksettes 1. mars 2019.

Personer med det som kalles non-cøliaki glutensensitivitet - hvor man ikke kan påvise allergien med de medisinske testene man har per i dag - vil ikke lenger få noen som helst stønad.

- Tragisk og trist

Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk Cøliakiforening.
Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk Cøliakiforening. Vis mer

Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk Cøliakiforening, sier til Dinside at de er veldig overrasket over de endringene som regjeringen nå foreslår.

Han forteller at de har jobbet med dette lenge, også overfor departementet, og hevder overfor Dinside at beregningene som ligger til grunn for de nye satsene er feil.

Beregningene er foretatt av SIFO, men ifølge Peterson er beregningene feil. Dette er også noe Peterson sier at de har vørt i møter med departementet om, og som de har opplyst om.

- Det er skremmende at de har benyttet disse beregningene fra SIFO, når SIFO selv i rapporten uttaler at det hefter en del usikkerhet rundt beregningene, og når de sier det kan være nødvendig å ha et distansert forhold til presiseringsnivået i beregningene, sier Peterson til Dinside.

Hensikten med rapporten har vært å se på hvor mye fordyrende et glutenfritt kosthold er sammenliknet med et som ikke er glutenfritt.

- Vi har funnet mange feil i beregningene. Mengden mat som er lagt fram, er også altfor lave mengder. Dette er påpekt overfor departementet, sier Peterson.

- Det er veldig overraskede at de velger å se bort fra det og basere seg på tall de vet er feil, sier Peterson til Dinside.

Norsk Cøliakiforening påpeker også at det er gjort et snitt i beregningene, hvor man altså ser bort fra både alder og kjønn.

- Vi vet at en aktiv ungdom spiser mye mer mat og har et større ernæringsbehov enn en mann på 60.

- Våre beregninger viser at man minst må ha 1.050 kroner for å dekke utgiftene. Og de opp til 30 år, som er aktive, må ha minimum 1.400 kroner hver måned. Men dette velger de å se bort fra, og det er overraskende useriøst, vil jeg si, uttaler Peterson til Dinside.

Frykter at spesielt barn rammes

Han sier også at de frykter at spesielt barn vil bli skadelidende:

- Dette er medisinene vår. Når kutter, vil også oppleve at ikke holder seg til strikt kosthold. Barn blir satt utenfor for at det koster så mye. Dette blir helt feil, sier han.

Ifølge Norsk Cøliakiforening er det i overkant av 26.000 som i dag har cøliaki eller non-cøliaki glutenintoleranse i Norge i dag.

Det er ikke mulig å søke ekstra stønad dersom beløpet de får ikke strekker til, ifølge Peterson.

Han understreker at de mener det er helt på sin plass med nye beregninger av stønadene, all den tid det er 20 år siden sist, men at det blir feil når dette blir gjort på feil grunnlag.

Her finner du alle artikler om statsbudsjettet 2019

Dette sier regjeringen i forslaget:

Stønad til glutenfritt kosthold

Det foreslås endringer i grunnstønad til personer som har ekstrautgifter til glutenfritt kosthold. Disse får i dag grunnstønad etter sats 4, som utgjør 23 988 kroner per år (foreslås endret til 24 252 kroner per år fra 1. januar 2019).

Dette er forslaget til statsbudsjett

Budsjettet som legges frem nå, er et forslag til statsbudsjett, som legges frem for Stortinget. Det legges alltid frem i begynnelsen av oktober året før budsjettåret, og derfor omtales det som Statsbudsjettet 2019.

Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet. Forslaget til statsbudsjett skal deretter behandles av Stortinget, og kommer med endringer.

Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som da blir bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2019.

Det er nesten 20 år siden glutenallergikere fikk estimert merkostnad til fordyret kosthold til å tilsvare sats 4. Siden den gang har tilbudet i matbutikkene økt for glutenfrie produkter, og prisene har falt. Beregninger som Arbeids- og sosialdepartementet har fått utført viser at den årlige ekstrakostnaden til glutenfritt kosthold i snitt er på 7 860 kroner. Det viser at det faktiske kostnadsnivået er betydelig lavere enn stønaden som har blitt gitt, og gir grunnlag for å redusere satsen for grunnstønad til personer som har ekstrautgifter til glutenfritt kosthold som følge av cøliaki fra sats 4 til sats 1. Sats 1 utgjør 8 136 kroner per år (foreslås endret til 8 232 kroner per år fra 1. januar 2019). Endringen iverksettes 1. mars 2019.

Fra samme tidspunkt gjennomføres også en endring i praksis ved at grunnstønad til personer med non-cøliaki glutenintoleranse opphører. Ifølge gjeldende praksis har personer med non-cøliaki glutenintoleranse vært ansett for å oppfylle vilkårene for grunnstønad til fordyret kosthold. Medisinske fagmiljøer mener at non-cøliaki glutensensitivitet ikke kan anses som en sykdom som er vitenskapelig basert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis, noe som er en forutsetning for å motta grunnstønad til fordyret kosthold.

Endringene innebærer innsparinger i bevilgningen til grunnstønad på til sammen 410 millioner kroner i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer