Vil registrere alle lån i offentlig gjeldsregister

Barne- og likestillingsdepartementet vurderer omstridt forslag.

Publisert
Sist oppdatert

Er et gjeldsregister med opplysninger om privatpersoners fordringer et godt nok virkemiddel for å begrense gjeldsproblemer?

Denne omdiskuterte problemstillingen har blitt utredet av Tore Bråthen, professor ved Handelshøyskolen BI, på oppdrag fra Barne- og likestillings-departementet - som også omfatter forbrukersaker.

Test deg selv: Har du en sunn privatøkonomi?

Personvern

BI-professor Tore Bråthen har utredet spørsmålet om et gjeldsordningsregister på oppdrag fra Regjeringen. Foto: Katrine Lunke Foto: Katrine Lunke
BI-professor Tore Bråthen har utredet spørsmålet om et gjeldsordningsregister på oppdrag fra Regjeringen. Foto: Katrine Lunke Foto: Katrine Lunke Vis mer

Gunstig?

Tror du et gjeldsregister vil hjelpe med å få bukt på gjeldsproblemer? (Avsluttet)
Nei(65%) 280
Ja(24%) 105
Vet ikke(11%) 46
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Utredningen skisserer ulike fordeler og ulemper med et gjeldsregister, og et gjennomgående tema er om et slikt register kan komme i konflikt med personvernhensyn. For hvem skal få innsyn i dette registeret, og hva gjør man dersom opplysningene kommer på avveie?

Utredningen konkluderer heller ikke med om et gjeldsregister vil ha noen faktisk effekt når det gjelder å begrense gjeldsproblemer.

Liknende register skal finnes i flere europeiske land. Disse bygger hovedsaklig på utveksling mellom ulike finansinstitusjoner, mens det her er snakk om et eventuelt offentlig register.

Kostbart

Utredningen peker også på at det vil kreve betydelige kostnader å utvikle et slikt register. I tillegg kommer vedlikeholdskostnader.

Barne- og likestillingsdepartementet vil sende utredningen på høring for å innhente ytterligere synspunkter og informasjon om en eventuell opprettelse av et gjeldsregister.

Kilde: Barne- og likestillingsdepartementet

Aktuelt:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer