Vil sikre amerikanske boligbanker

Skal forhindre sammenbrudd i boligmarkedet

Publisert
Sist oppdatert

USAs regjering og sentralbank lover omfattende tiltak for å redde boliglånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac.

Redningspakken er også et signal om at regjeringen vil gjøre alt den kan for å hindre sammenbrudd i det nervøse boligmarkedet. Dersom de to selskapene går over ende, vil det ha store negative ringvirkninger for finansmarkedet over hele verden.

- Selskapenes fortsatte styrke er viktig for å beholde tilliten til og stabiliteten i vårt finansielle system og i våre finansmarkeder, sa finansminister Henry Paulson da han presenterte redningspakken søndag. Han varslet også et strengere regelverk for de to låneinstitusjonene.

Kan vi få resesjon her?

Nødlån

De to selskapene har store økonomiske problemer etter milliardtap på boligmarkedet. Før helgen falt aksjekursene til sitt laveste nivå noen gang.

Finansminister Paulson opplyste at regjeringen vil tilby selskapene nødlån og kan også styrke egenkapitalen, om de trenger det. Begge tiltakene trenger godkjenning i Kongressen. Det vil de trolig skje i løpet av uka.

USAs sentralbank sier samtidig at de vil tilby Fannie Mae og Freddie Mac lån om de har behov for det. Sentralbanken kan også få en «konsultativ rolle» i forvaltningen av de to boliglånskjempene, under et nytt regelverk som skal behandles av Kongressen.

Les mer om det norske boligmarkedet på DinSide.no

Halve boligmarkedet

De to selskapene er långiver eller garantist for ufattelige 5,2 billioner dollar, nesten halvparten av alle boliglån i USA, og spiller en nøkkelrolle i amerikansk boligfinansiering. En kollaps ville fått enorme virkninger for det allerede hardt prøvede boligmarkedet i USA.

Fannie Mae ble etablert av regjeringen i 1938 for å gi flere amerikanere mulighet til å finansiere sin egen bolig. Fannie Mae ble privatisert i 1968, og Freddie Mac ble startet to år etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer