Forbrukerkjøpsloven

Vil styrke forbrukernes rettigheter

Regjeringen med flere forslag til endringer i forbrukerkjøpsloven.

DIGITALE RETTIGHETER: Regjeringen mener at både forbrukere og selgere vil ha fordeler av mer enhetlige regler på forbrukerkjøpsområdet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DIGITALE RETTIGHETER: Regjeringen mener at både forbrukere og selgere vil ha fordeler av mer enhetlige regler på forbrukerkjøpsområdet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

– Vi foreslår nå regler som styrker forbrukervernet, og nye regler som styrer såkalte «smarte» ting, slik at loven blir mer moderne, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), i en pressemelding.

Bakgrunnen er foreslåtte endringer i krav til varen og strengere vilkår for at selgeren kan avvike disse kravene. I forslaget får selgeren en lengre periode med ansvar for å bevise at en vare ikke har en feil hvis kunden mener det. Denne perioden foreslås utvidet fra seks til tolv måneder.

I noen tilfeller vil forbrukeren ha krav på prisavslag eller pengene tilbake, og selgeren har som hovedregel ikke lenger to forsøk på å rette opp en mangel ved varen.

Ønsker endringer

Mer interessant er kanskje punktene om forslag til egne regler for ting med digitale elementer. Det kan for eksempel være en treningsklokke eller smart-TV som selges med nødvendig tilknyttede apper, skriver regjeringen i forslaget.

Brukeren skal ved kjøp også få informasjon om og få levert oppdateringer av enheten.

– Gjennom disse lovforslagene vil forbrukervernet bli bedre tilpasset dagens virkelighet, der mange av varene vi kjøper har digitale elementer og handel i langt større grad enn tidligere skjer digitalt og over landegrensene, sier Mæland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer