Vil sykmelde friske barn

Danske foreldre krever psykiatriske diagnoser på sine friske barn. Høye prestasjonskrav må ta noe av skylda, mener norsk lege.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leger, skolepsykologer og psykiatere presses av foreldre som vil ha psykiatriske diagnoser på sine barn, skriver den danske avisen Kristeligt Dagblad.

Hvert år blir mer enn 2.000 barn henvist til undersøkelse uten å ha noen psykiatrisk lidelse. Og henvisningene til psykiatrien blir stadig fleree.

Bakgrunnen er ofte at barna skeier ut eller ikke passer helt inn i skolen eller samfunnet.

- Mange av de såkalte problembarna er helt vanlige barn som ikke har lidd noen skade eller trenger en psykiatrisk diagnose. Men den vurderingen har vanskelig for å trenge gjennom til enkelte foreldre, sier Bjarne Nielsen, formann for de danske skolepsykologene.

Føler du deg trist? Det betyr ikke nødvendigvis at du er deprimert:

Vil barnas besteOle Rikard Haavet er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og har skrevet doktoravhandling om ungdom i risikosonen. Han er også allmennlege ved Lillestrøm Legesenter og opplever ofte at foreldre kommer til ham og uttrykker bekymring for barnas psykiske helse.

- Etter grundige samtaler kommer vi ofte til at dette er normale svingninger. Noen ganger handler det bare om at den unge må bli synliggjort, noe som er et problem i en travel hverdag, forklarer Haavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer