Arbeidsmiljøloven: Regler for arbeidstid

Vil tillate kveldsarbeid mellom 21:00 og 23:00

Et forslag til en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven skal tillate kveldsarbeid på arbeidstakers initiativ.

JOBBE SENT? Regjeringen vil åpne for kveldsarbeid på arbeidstakers initiativ, som de mener vil gi mer fleksibilitet. Foto: NTB Scanpix
JOBBE SENT? Regjeringen vil åpne for kveldsarbeid på arbeidstakers initiativ, som de mener vil gi mer fleksibilitet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår at arbeidstakere skal få anledning til å arbeide på kvelden mellom klokken 21:00 og 23:00.

Dette foreslår regjeringen i en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven.

– Forslaget gir arbeidstakere som ønsker større fleksibilitet en mulighet til å planlegge hverdagen sin. Jeg mener det er tilstrekkelig vern for arbeidstaker at arbeid mellom klokken 21.00 og 23.00 bare kan skje på arbeidstakerens initiativ, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

- Uthuling av arbeidsmiljøloven

Dette er ikke YS-leder Jorunn Berland enig i.

- Individuelle avtaler om kveldsarbeid kan føre til et press på den enkelte om å jobbe mer om kvelden. Vi mener det forslaget regjeringen la frem i dag er enda en uthuling av arbeidsmiljøloven, sier Berland i en pressemelding. Også den nye arbeidsmiljøloven som ble innført i 2015, vakte debatt.

YS sier videre at de mener partene i arbeidslivet har best forutsetninger for å finne frem til arbeidstidsordninger, som både ivaretar behovene til den ansatte og arbeidsgiveren, og at det derfor er helt unødvendig å legge opp til individuelle avtaler.

Mer fleksibilitet?

Regjeringen derimot, mener forslaget vil gi arbeidstakerne bedre muligheter til fleksible arbeidsdager, uten at arbeidstaker skal arbeide mer eller hvile mer. Også for virksomhetene mener de forslaget om økt fleksibilitet i arbeidstiden vil være positivt med hensyn til organisering og gjennomføring av arbeidsoppgaver for arbeidstakerne.

NHOs Nina Melsom, direktør for tariff og medlemstjenester, sier til Dinside at de mener det er viktig å ha et lovverk som er i takt med tiden.

- Opplevelsen av fleksibilitet og mulighet til å bestemme over egen arbeidstid øker trivselen med jobben. NHO mener det er positivt at det åpnes for at arbeidstaker og arbeidsgiver kan bli enige om en annen fordeling av arbeidstiden enn vi tradisjonelt har hatt, sier Melsom.

Hun mener videre at kravet til enighet sikrer at både arbeidsgiver og arbeidstaker må se nytten av å inngå denne type avtale.

- Det er jo ikke sånn at arbeidstaker skal jobbe mer, men at hver enkelt har større innflytelse på når arbeidet utføres, sier hun.

Hun påpeker at forslaget altså ikke vil føre til en økning av samlet ukentlig arbeidstid , og at arbeidsmiljøloven dessuten stiller krav til 11 timer hvile mellom to arbeidsøkter.

Dette innebærer forslaget

  • Forslaget åpner for en individuell avtaleadgang om arbeid mellom klokken 21.00 og 23.00 for den enkelte arbeidstaker.
  • Det er kun arbeidstaker som kan ta initiativet til den faktiske utførelsen av arbeidet. Arbeidstaker må selv ha et ønske om å arbeide mellom klokken 21.00 og 23.00.
  • Samtidig må arbeidsgiver må være enig i at noe av arbeidet utsettes til etter endt ordinær arbeidsdag.
  • Det skal inngås en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Avtalen kan gjelde et enkelt tilfelle om arbeid mellom klokken 21.00 og 23.00, gjelde for en tidsavgrenset periode, eller være en slags fleksitidsavtale.
  • Avtale om arbeid etter klokken 21.00 må fortsatt være innenfor den daglige arbeidstiden. Hvis det arbeides utover daglig eller ukentlig alminnelig arbeidstid, vil dette arbeidet reguleres av reglene om overtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer