Skattemeldingen 2020

Vil unngå ny skattesmell for delvis permitterte

Feil skattetrekk har gitt flere delvis permitterte saftig restskatt i år, men nå har politikerne engasjert seg og Nav har sagt de skal gjøre endringer som hindrer at det samme skjer igjen.

SKATTESMELL: Artist Julie Bergan har tidligere fortalt at hun fikk 80 000 kroner i skattesmell. I saken under kan du lese om skattesmellen flere permitterte har fått i år, og hvilke grep som nå gjøres for at det samme ikke skal skje igjen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig skrev Dinside om at flere delvis permitterte fikk restskatt på opp mot 20 000 kroner da skattemeldingen for fjoråret ble sendt ut denne våren.

Grunnen til at denne saftige skattesmellen rammet personer som allerede har det tøft økonomisk, var at delvis permitterte får litt av månedslønna fra arbeidsgiver og resten i form av dagpenger fra Nav.

- Skattetrekket blir nemlig ofte for lavt dersom Nav benytter tabelltrekk når de betaler ut dagpenger ved delvis permittering. Tabellen tar ikke høyde for at du får ytelser fra både Nav og arbeidsgiver, så i slike situasjoner skal i stedet prosenttrekket benyttes, forklarte fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen overfor Dinside i denne sammenheng.

Sendte spørsmål til arbeids- og sosialministeren

Etter å ha lest Dinside-saken over, sendte Arild Grande, arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, et spørsmål til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Grande ba Isaksen om å svare for hvilke rutiner Nav har for å unngå at slikt som dette skjer, både nå og framover.

Skattesmellen må ha kommet som en skikkelig kalddusj på mange delvis permitterte som er i en vanskelig økonomisk situasjon fra før. Rett skattetrekk er den enkeltes ansvar, men vi har høy tillit til at informasjonen vi får fra Nav og Skatteetaten, samt myndighetenes rutiner hjelper oss å gjøre det riktige, skriver Grande til Dinside.

Han mente videre at Nav må vurdere å endre rutinene sine eller informere på en annen måte, slik at en slik situasjon ikke oppstår igjen.

Verken Skatteetaten eller Nav ville kommentere saken utover det de uttalte til Dinside i april.

Rundt 275 000 permitterte fikk smell

Spørsmålet fra Grande ble besvart 6. mai av Isaksen, hvor han svarer at mange tabelltrekk fra hovedarbeidsgiver og prosenttrekk fra biarbeidsgiver på skattekortet sitt.

Dagpenger fra Nav er en variabel ytelse, og det er vanskelig å avgjøre om Nav er hoved- eller biarbeidsgiver, da dette ikke er registrert i etatens systemer. Nav bruker alltid tabellkort ved forskuddstrekk på dagpenger når skattepliktig har tabellkort, og de er derfor avhengig av at den skattepliktige informerer om at det i stedet skal brukes prosenttrekk på dagpengene, ifølge Isaksen, og fortsetter:

  • Dagens praksis med bruk av tabelltrekk gir korrekt forskuddstrekk for de fleste, men slår uheldig ut for enkelte som er i jobb samtidig som de mottar dagpenger fra Nav.
  • I 2020 er antallet personer dette gjelder høyere enn tidligere år, hvilket skyldes en vesentlig økning i antallet som mottar dagpenger.
  • Det er cirka 275 000 personer som mottok en dagpengeutbetaling i fjor som på meldekortet har meldt inn færre enn ti dager og er trukket etter tabellkort. Dette er brukere som kan ha fått for lavt skattetrekk.

Nav tar grep

Arbeids- og sosialministeren framholder at det opplyses om at dagpenger skattlegges som lønnsinntekt, at Nav får oversendt skattekort elektronisk og at brukeren selv må sjekke at den riktige delen av skattekortet blir brukt i vedtaksbrevet fra Nav.

Nav har imidlertid opplyst Isaksen om at de vil tydeliggjøre dagens rutine som er beskrevet på nettsidene sine og presisere informasjonen i vedtaksbrevene, slik at bruker får mer tydelig informasjon der også.

På lenger sikt vil Nav ved utvikling av nye utbetalingsløsninger tilstrebe å legge til rette for at prosentkort blir benyttet i de tilfellene der personer er delvis i jobb og mottar dagpenger, avslutter ministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer