Statsbudsjettet 2021

Vil utvide dagpengeordning

Samtidig ønsker regjeringen å skjerpe sanksjonene mot de som mottar dagpenger - som skal spare inn mange millioner.

Publisert
Sist oppdatert

I sitt forslag til statsbudsjett for 2021 skriver regjeringen at de vil bevilge om lag 18,4 milliarder kroner til dagpenger i 2021.

De foreslår også å forlenge muligheten for å beholde dagpenger samtidig som man tar studier eller annen opplæring.

Forlenger ordning

22. april ble det åpnet for at de som er arbeidsledige eller permitterte og mottar dagpenger, kan studere eller ta kurs eller annen opplæring uten å miste dagpengene.

I mai ble det bestemt at ordningen skulle vare ut året. Nå foreslår regjeringen å forlenge denne ordningen ytterligere, nærmere bestemt frem til 1. juli 2021.

«Regjeringen foreslår å videreføre den midlertidige ordningen til 1. juli 2021. Videreføring av ordningen er på usikkert grunnlag anslått å øke utgiftene til dagpenger med 100 millioner kroner», skriver de i forslaget sitt.

Om ordningen

  • Ordningen er midlertidig og omfatter ledige og permitterte som mottar dagpenger.
  • Ordningen gjelder alle typer kurs og opplæring - også studier hvor man får studiepoeng.
  • Søknadsplikten for å kombinere dagpenger med opplæring oppheves i denne perioden.
  • De nye reglene gjelder både permitterte hvor mange skal tilbake til sin gamle jobb, og arbeidsledige som søker nytt arbeid.
  • Reglene gjelder ikke for studenter som får støtte fra Lånekassen.
  • Kravet om å være aktiv arbeidssøker og tilgjengelig for ny jobb gjelder for alle som mottar dagpenger, også ledige og permitterte som er i opplæring.
  • Ved tilbud om jobb før opplæringen er fullført, blir det opp til den enkelte om man velger å avbryte opplæringen, eller å fullføre i kombinasjon med å være i arbeid.
  • Dersom dagpengemottakaren har startet på et lengre opplæringsløp og fremdeles er uten arbeid på det tidspunktet denne midlertidige ordningen opphører, må dagpengemottakeren regne med å måtte søke om å kombinere dagpenger og utdanning etter de ordinære unntaksreglene.

Skal skjerpe sanksjoner

Regjeringen skriver videre at de foreslår å skjerpe sanksjonene i dagpengeordningen fra 1. januar 2021, ved å øke varigheten på forlenget ventetid og tidsbegrenset bortfall av dagpenger ved selvforskyldt ledighet og for dem som takker nei til arbeid eller arbeidsmarkedstiltak.

Som kjent er ett av kravene for å motta dagpenger at du takker ja til enhver jobb - også om den ikke ligger på hjemplassen din eller er innenfor et annet yrke.

Forslaget er på usikkert grunnlag anslått å redusere utgiftene i dagpengeordningen med om lag 180 millioner kroner, skriver regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer