I sitt forslag til statsbudsjett for 2021 skriver regjeringen at de vil bevilge om lag 18,4 milliarder kroner til dagpenger i 2021.
De foreslår også å forlenge muligheten for å beholde dagpenger samtidig som man tar studier eller annen opplæring.

«Alle» får etterbetalt i oktober
Forlenger ordning
22. april ble det åpnet for at de som er arbeidsledige eller permitterte og mottar dagpenger, kan studere eller ta kurs eller annen opplæring uten å miste dagpengene.
I mai ble det bestemt at ordningen skulle vare ut året. Nå foreslår regjeringen å forlenge denne ordningen ytterligere, nærmere bestemt frem til 1. juli 2021.
«Regjeringen foreslår å videreføre den midlertidige ordningen til 1. juli 2021. Videreføring av ordningen er på usikkert grunnlag anslått å øke utgiftene til dagpenger med 100 millioner kroner», skriver de i forslaget sitt.
Om ordningen
- Ordningen er midlertidig og omfatter ledige og permitterte som mottar dagpenger.
- Ordningen gjelder alle typer kurs og opplæring - også studier hvor man får studiepoeng.
- Søknadsplikten for å kombinere dagpenger med opplæring oppheves i denne perioden.
- De nye reglene gjelder både permitterte hvor mange skal tilbake til sin gamle jobb, og arbeidsledige som søker nytt arbeid.
- Reglene gjelder ikke for studenter som får støtte fra Lånekassen.
- Kravet om å være aktiv arbeidssøker og tilgjengelig for ny jobb gjelder for alle som mottar dagpenger, også ledige og permitterte som er i opplæring.
- Ved tilbud om jobb før opplæringen er fullført, blir det opp til den enkelte om man velger å avbryte opplæringen, eller å fullføre i kombinasjon med å være i arbeid.
- Dersom dagpengemottakaren har startet på et lengre opplæringsløp og fremdeles er uten arbeid på det tidspunktet denne midlertidige ordningen opphører, må dagpengemottakeren regne med å måtte søke om å kombinere dagpenger og utdanning etter de ordinære unntaksreglene.
Skal skjerpe sanksjoner
Regjeringen skriver videre at de foreslår å skjerpe sanksjonene i dagpengeordningen fra 1. januar 2021, ved å øke varigheten på forlenget ventetid og tidsbegrenset bortfall av dagpenger ved selvforskyldt ledighet og for dem som takker nei til arbeid eller arbeidsmarkedstiltak.
Som kjent er ett av kravene for å motta dagpenger at du takker ja til enhver jobb - også om den ikke ligger på hjemplassen din eller er innenfor et annet yrke.
Forslaget er på usikkert grunnlag anslått å redusere utgiftene i dagpengeordningen med om lag 180 millioner kroner, skriver regjeringen.