Vildes «ønskelister»: - Det er sårt

Vilde Haagenrud har laget Instagram-kontoen «ønskelister» for å hjelpe de som ikke har råd til julegaver.

NISSENS HJELPER? Vilde Haagenrud prøver å hjelpe de som trenger litt ekstra støtte i jula. Hun er allerede godt i gang. Foto: Julianne Leikanger
NISSENS HJELPER? Vilde Haagenrud prøver å hjelpe de som trenger litt ekstra støtte i jula. Hun er allerede godt i gang. Foto: Julianne Leikanger Vis mer
Publisert

I fjor bestemte Vilde Haagenrud (31) fra Oslo seg for å opprette kontoen Ønskelister på Instagram, etter å ha sett et av «Debatten»-programmene på NRK.

- Kvinnen til stede gikk på arbeidsavklaringspenger (AAP), og hun nevnte en annonse hun hadde lagt ut på Finn, men hun hadde ikke fått noen respons, sa Vilde til DinSide i fjor.

Det motiverte henne, og hun lagde Instagram-kontoen, hvor hun har lagt ut illustrasjoner av ønskene som ble lagt ut på Finn.no sin julehjelp-ordning.

Nå har Finn.no fjernet muligheten for å be om hjelp, og de lar bare brukere tilby hjelp til jul. Det synes Vilde er synd, men hun har fortsatt funnet en metode å hjelpe andre på, selv om den er mer krevende.

- Jeg går inn på Torget på Finn.no, ved kategorien «ønskes kjøpt». Der søker jeg på ting jeg ser for meg at folk kan be om. I tillegg til ord som «trenger hjelp», eller «ønsker hjelp», sier Vilde til DinSide.

31-åringen ser at flere voksne ønsker hjelp selv, men de fleste av annonsene hun kommer over handler om foreldre som trenger gavehjelp til barna sine.

Frykter færre innlegg

Hun ser at nødvendigheten for å hjelpe til jul fortsatt er en stor nødvendighet, og har begynt å legge ut innlegg daglig på Instagram-kontoen ønskelister.

- Jeg så hvor mange som trengte hjelp i fjor, og de får jo dessverre enda mindre for pengene i år. I tillegg blir det vanskeligere for de som trenger hjelp nå, etter at Finn.no endret siden sin. Det er et større tiltak for begge parter med denne ordningen, sier Vilde.

Hun frykter at færre kommer til å legge ut innlegg om at de kan hjelpe andre i jula. Samtidig tror hun at det kan være mer ubehagelig for de som trenger støtte å be privatpersoner om det, og kanskje ikke engang få svar.

- Jeg vet det er krevende for mange å be om hjelp, de forteller at det er ydmykende og at det sitter langt inne å gjøre. At de sårbare skal sende meldinger til de som tilbyr hjelp, er mye å kreve av dem. At de i tillegg kan risikere å ikke få svar etter å ha blottlagt seg er veldig synd, sier Vilde.

Finn.no: - Helt uakseptabelt

Denne uka forklarer Finn.no at de har opplevd en økende grad av klager og rapportering fra de som har bedt om hjelp gjennom åra.

- Hjelp til jul er en tillitsbasert tjeneste vi opprettet for at folk kunne hjelpe hverandre. Tjenesten er ikke en markedsplass på samme måte som resten av Finn.no, og krever derfor en annen type oppfølging, sier Ingunn Isefjær Huus-Hansen, Finns leder for forbrukertrygghet, til DinSide.

Hun forteller at de har valgt å endre tjenesten, da Finn.no de siste åra har sett en markant økning i antall rapporteringer og henvendelser fra brukere som har opplevd ufin oppførsel, ofte i form av trakassering. Disse situasjonene har hendt i forbindelse med at noen har lagt ut en annonse der de ber om hjelp.

- Som sagt er dette helt uakseptabelt for oss i Finn.no. Vi har et eget forbrukertrygghetsteam som jobber hver eneste dag med å fange opp og stanse denne typen oppførsel på Finn.no, slik at brukerne våre er trygge. Men med Hjelp til jul har vi sett at det har blitt for mye for oss å håndtere, forteller Huus-Hansen.

Hun sier at alle brukernes sikkerhet er det viktigste for dem, og derfor tok de denne avgjørelsen.

JULEGAVER: Tolletaten kan ta fra deg gavene dersom de ikke holder seg innenfor regelverket. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Vi synes selvfølgelig det er veldig leit om noen mener at dette gjør det vanskeligere for de som trenger hjelp, men vår erfaring fra tjenesten de siste åra, er at de som tilbyr hjelp oppriktig ønsker å hjelpe, og er positivt innstilt til henvendelser.

De har stor tro på at mange som trenger hjelp kan få det via Finn.no i år også.

- Helt til slutt vil jeg si at vi selvfølgelig kommer til å ta erfaringene vi får i år - og alle tilbakemeldinger - til etterretning inn i arbeidet med tjenesten til neste år igjen, sier Huus-Hansen.

Vilde tror man med dette mister det som var unikt med muligheten til å be om hjelp til jul, nemlig kontaktpunktet mellom helt konkrete ønsker hos trengende, og ting til overs hos givere.

- Tilbudene er på giverens premisser

- Alle andre tilbud er på giverens premisser. Man kan for eksempel ikke gå til Fattighuset eller NAV og be om et spesifikt Pokemon-kort, bare fordi sønnen ønsker seg det. Men ved å be om hjelp på Finn.no var det en sjanse for at noen enten har, eller kjøper det man ber om, sier Vilde.

Hun skjønner at det høres ut som en bagatell om barnet til en forelder ikke får det hen ønsker seg. Da mener hun det er viktig å huske at dette gjelder familier som aldri har muligheten til å gi eller gjøre mer enn det aller nødvendigste, noen ganger ikke det engang.

- For meg handler denne tiden om samhold, kjærlighet og dele glede med de rundt seg. Derfor ønsker jeg å bidra til at flere kan få kjenne på julestemning. Sakshis innlegg på Finn.no heter «Trenger du hjelp til Jul - en hjelpende hånd til Jul». Der skriver Skashi at hun ønsker å hjelpe de som trenger litt ekstra hjelp i førjulstiden, og som kanskje ikke gleder seg til jul. Video: Sondre Nodland / Lars Eivind Bones Vis mer

- Da er det akkurat sånne små, overfladiske ting som for eksempel riktig leke, som gjør at barna føler seg litt mindre utenfor resten av samfunnet.

Hun tror det er overraskende tøft å leve som fattig i Norge, og for de som lever i langvarig fattigdom ser det heller aldri ut til å bli bedre.

Blitt mamma: - Sterkere følelser

Vilde har også fått en datter siden intervjuet i fjor, og det vekker sterkere følelser i henne.

- Nå kjenner jeg på kroppen hvordan det er å ville gi henne hele verden, så jeg kan bare forestille meg hvordan det er å ikke ha råd til det aller viktigste, som bleier og mat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer