Vill, villere, bringebær

Bringebæra kan trygt sies å ha ville egenskaper. Ikke bare sies den å kunne bedre synet, den skal også virke mot impotens. Moderne forskning viser at den også forebygger kreft og kan hemme virusinfeksjoner.

Publisert
Sist oppdatert

- Bringebær er absolutt et av de flotteste ville og dyrkede bær vi har, sier doktor Bernt Rognlien. For få dager siden fortalte han seerne på "God Morgen Norge" på TV 2 om bæras mange egenskaper.

- Villbringebær har vært en del av kosten siden førhistorisk tid. De ble først kultivert i middelalderen, antagelig fordi det har vært rikelig med ville bær å få tak i. Fortsatt vokser ville varianter i skråninger og skogkanter i store deler av verden. Den trives best i litt kjølig og fuktig klima i Europa, Nord-Amerika og Asia, forteller han.

Mot kreft og virusBåde bærene og bladene har spilt en betydelig rolle som ingredienser i husapotek, og er velkjente for en rekke medisinske virkninger.

- Moderne forskning har også oppdaget at disse velsmakende bærende har kreftforebyggende virkning og hemmer virusinfeksjoner, sier legen, og legger til at man i laboratorieforsøk har man dessuten funnet ut at bringebær har en virushemmende virkning.

Har man muligheten til å få tak i ville eller dyrkede bær, er det derfor ingen grunn til ikke å spise enda mer bær av denne typen. Også i Østen har man vært opptatt av de medisinske virkningene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer