Ville du latt deg lure?

Nye metoder tas i bruk for å få tak i pengene dine.

Det vil sannsynligvis aldri ramle store summer ned i hodet på deg. Foto: Colourbox.com
Det vil sannsynligvis aldri ramle store summer ned i hodet på deg. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utallige advarsler til tross: Det er tilsynelatende ingen ende for svindelforsøkene på nett, og spesielt utenlandske svindlere står i kø. Det holder nemlig at noen ganske få prosent lar seg lure for at svindlerne skal klare å tjene en god slump med penger. Moralen er altså at du bør tenke deg om to ganger, og her gir vi deg noen ferske eksempler å bryne deg på.

Ville du latt deg lure av noen av de siste forsøkene?

1) Falsk e-post fra Norges Bank

I det siste har en del privatpersoner mottatt falske e-postmeldinger hvor Norges Bank oppgis som avsender. Bankens logo og bilde av sentralbanksjef Svein Gjedrem er brukt for å skape trygghet om at meldingen er ekte.

I e-posten oppfordres mottaker til å oppgi en rekke person- og kredittkortopplysninger (navn, fødselsdato, adresse, telefonnummer, og opplysninger om kredittkort og kredittkortnummer), men Norges Bank har ingenting med disse e-postene å gjøre.

Eksempel på den falske e-posten finner du her

2) E-post med milliongevinster

En DinSide-leser tipset oss nylig om følgende e-post. Svindelforsøk av denne typen har dessverre nesten blitt daglig kost:

  -----Opprinnelig melding-----
  Fra: Mr Mark Smith [mailto:info.company@fedex.com]
  Sendt: 11. april 2009 06:43
  Til: undisclosed-recipients
  Emne: 1 New Massage

  I am sorry to encroach into your privacy through this manner; we have a certified cheque of $300,000 in our custody that belongs to you. This cheque was brought to my desk last week by a lady who gave us your e-mail address to contact you on the delivery. We wait your response soonest.

  THANKS

  Mr.Mark Smith

  Email:fedex.deliveryunit1@yahoo.com.hk

  FedEX.

3) Svindlere på seriøse nettsteder

Vil du leie en 3-roms leilighet i shoppinggaten Bogstadveien i Oslo for bare 9.000 kroner måneden? Leiligheten er strøken, fullt møblert, og strøm er inkludert i prisen. Dette fristet svenske "Marcus" med på Finn.no. Problemet var bare at leilighetene ikke fantes.

Det finnes flere varianter av svindel knyttet til nettsalg og nettauksjoner. Den mest åpenbare er at folk forsøker å få betaling for varer som ikke finnes, for eksempel gjennom forskuddsbetaling.

Nytt svindelgalleri

Forbrukerombudet får daglig spørsmål fra forbrukere som har vært utsatt for svindelforsøk. For å informere om problemet og advare folk mot slike henvendelser, har de oppdatert sitt svindelgalleri.

På listen over de hyppigste svindelforsøkene står:

 • Lotterigevinster og andre "pengebrev"
 • Her finner du noen som prøver å lure deg per brev

 • Kredittkortsvindel og "phishing"

 • Se hvordan de tappet kontoen til Knut Espen

 • Nettauksjoner

 • Dette nettstedet selger varer som er fake

 • Falske nettbutikker

 • Her ser du et eksempel på en skummel nettbutikk

 • "Spåkonesvindel"

 • Se de skyhøye takstene!

  Hva mener du er den frekkeste formen for svindel? Diskuter i debatten under!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer