Ville du sendt dette bildet til legen?

Ny helsetjeneste testes ut i Sverige.

ER DET FRAMTIDA?: Pinlig å gå til legen med utslett nedentil? I Sverige vil de løse problemet med MMS. Foto: Montasje: Colourbox og Science Photo Library
ER DET FRAMTIDA?: Pinlig å gå til legen med utslett nedentil? I Sverige vil de løse problemet med MMS. Foto: Montasje: Colourbox og Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mystisk utslett? Nedentil?

Hva om du kunne sendt en MMS til legen og fått svar på hva det var?

Denne muligheten innfører de svenske lenene - eller «fylkene» - Göteborg, Skaraborg og Älvsborg nå i slutten av mai, melder Dagens Medicin.

Ikke ligg med disse - uten kondom

Svar innen 24 timer

Tjenesten er et samarbeidsprosjekt mellom Västra Götalands-regionen og netthelsetjenesten iDoc24.

Folk skal kunne fotografere mistenkte kjønnssykdommer og andre hudproblemer med mobiltelefonen og sende en anonym MMS til en hudlege.

Pene menn dropper kondom

Innen 24 timer skal legen svare, via SMS. Tekstmeldingen inneholder et passord som gir tilgang til en spesialside hvor de får råd fra spesialister, skriver nyhetssiden The Local.

- De vil ikke få en diagnose, men få gode råd om hva de bør gjøre, sier Jon Malmström, ansvarlig for regionens helseportal på nettet.

Malmström tror interessen vil være størst hos ungdommer som synes det er pinlig å gå til legen med et slikt problem.

Framtidig pris: 50 kroner

Første mann til mølla-prinsippet gjelder. Etter at de første 200 bildene er mottatt, vil tjenesten stenges og pilotprosjektet vurderes.

Et lignende forsøk skal tidligere ha vært prøvd ut i Nederland – med svært gode resultater.

- Kjære, jeg har herpes

Ifølge Malmström vil mobiltjenesten være gratis til å begynne med, men hvis den gjenåpnes vil det gjerne koste noen kroner, ifølge Sverige Radios P3.

- Et besøk hos en hudlege koster 300 kroner, da kan man tenke seg at en bildekonsultasjon vil koste en 50-lapp, sier Malmström.

Denne gir hudsykdom

NORGE: - Vi vil følge nøye med

- Dette er spennende og en veldig god måte å utnytte ny teknologi på, sier Elisabeth Jakobsen, kommunikasjonsleder ved Nasjonalt senter for telemedisin.

Senteret er utnevnt som nasjonalt kompetansesenter for telemedisinske tjenester av norske helsemyndigheter.

iPod gjør legejobben lettere

- Men fallgruvene er mange.

Jakobsen understreker blant annet hvor viktig det er med forsvarlig behandling av bildene, slik at anonymiteten til pasientene er sikret.

- Det må ikke være mulig å koble bilder til person. Det er imidlertid sju-åtte år siden vi hørte om det svenske prosjektet for første gang, så de har sikkert luket ut de aller fleste feilene.

- Er et lignende pilotprosjekt aktuelt her i Norge?

- Vi har ikke et slikt prosjekt på gang nå, men det er ingen grunn til å ikke gjør det, for å si det slik. Vi kommer til å følge nøye med på svenskene for å se
hvilke lærdommer de gjør seg, og om vi dra noen erfaringer ut av
dette prosjektet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer