- Villedende momskutt

Forbrukerombudet vil stoppe Kiwis frukt og grønt-kampanje

- Villedende momskutt
Publisert
Sist oppdatert

Kiwis fanesak i flere måneder har vært å kutte prisen på frukt og grønt, tilsvarende momsen, det vil si 14 prosent.

Nå vil Forbrukerombudet sette en stopper for kampanjen, som de mener er villedende.

- Vi har bedt Kiwi om å stanse kampanjen eller endre budskapet. Hvis ikke, vil vi bringe saken inn for Markedsrådet, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

LES OGSÅ: Betaler du rett pris? Dagligvarehandelen blir beskyldt for juks

Bakgrunnen for klagen er måten Kiwi beregner det såkalte momskuttet. Kiwi kutter nemlig prisene ut fra interne kalkyler. Det vil si at de regner ut hvor mye frukten og grønnsakene kunne ha kostet, og trekker så fra 14 prosent av denne summen.

Forbrukerombudet sier Kiwis reklame fremstilles slik at en får inntrykk av at prisene er kuttet fra en reell pris, som butikken hadde før de satt i gang tilbudskampanjen.

Forbrukerombudet har nå bedt selskapet dokumentere at de virkelig har redusert prisene med 14 prosent i forhold til sine egne før-priser.

Kiwi: - Skal legge frem bevis

Kiwisjef Per-Erik Burud er ikke spesielt engstelig for kravet fra Forbrukerombudet.

- Vi skal møte Forbrukerombudet og legge frem bevis på at vi har senket prisene mer enn det momsen tilsier, sier Burud til DinSide.

Han sier at de reduserte prisene koster butikkjeden over 200 millioner kroner i tapt fortjeneste.

LES OGSÅ: Her handler du billigst

Leserne reagerer

I det siste har DinSides lesere engasjert seg i debatten om matvareprisene. Bakgrunnen var artikkelen om mulig matvareprisjuks hos norske dagligvarekjeder.

Helt kriminelt (bokstavelig talt) hvor mange ganger jeg har opplevd at varer er feilpriset. Senest i dag. Det står én pris ute i butikken, og så er prisen høyere i kassa. Greit nok at det KAN skyldes menneskelig svikt, men hvorfor er da prisen ALDRI feilpriset nedover, men alltid oppover?

Dette skriver en irritert leser i debatten. Artikkelen finner du her

Har du opplevd noe du mener er juks? Tips oss på okonomi@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer