Vin for hjertets skyld

Litt vin daglig kan være godt for hjertet til kvinner, viser ny forskning. Men norske eksperter er uenige.

Norske eksperter er imidlertid uenige om det er en sammenheng mellom hjertesykdom og moderat alkoholforbruk.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Norske eksperter er imidlertid uenige om det er en sammenheng mellom hjertesykdom og moderat alkoholforbruk.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Så en person som vanligvis drikker denne mengden alkohol, burde opprettholde den sunne vanen.


Alkohol kan redusere risikoen for betennelse i blodårene og dermed bidra til et sunnere hjerte, melder Reuters Health.

Det viser den første studien som evaluerer den betennelsesdempende effekten vin har på kvinner. Tidligere forskning på dette temaområdet er kun gjort på menn.

Menn med høyt blodtrykk kan få bedre helse av to glass vin om dagen.

Etter å ha drukket to glass vin om dagen i fire uker, hadde kvinnene i studien mindre tegn på inflammasjon, eller betennelse, i blodårene, ifølge spanske forskere.

Rødvin mest effektiv
Inflammasjon er kroppens naturlige respons på skade. Lave nivåer av kronisk inflammasjon, som for eksempel oppstår ved røyking, høyt kolesterol og overvekt, kan trolig føre til oppbyggingen av fettdepoter i arteriene. Dette kan på sikt føre til blodpropp og hjerteslag.

Spanske forskere ville undersøke den anti-inflammatoriske effekten vin kan ha på kvinner. 35 kvinner var med i studien. Først fulgte de to fireukers dietter med henholdsvis rødvin og hvitvin, etterfulgt av en fire ukers rensekur.

Det melder tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, der studien er publisert.

Resultatene viser at nivåene at det "gode" kolesterolet (HDL) økte hos kvinnene etter diettene som inkluderte vin. I tillegg gikk mengden med inflammatoriske substanser i blodet ned. Rødvin hadde en større effekt enn hvitvin.

Les også: Hurra - øl er sunt!

Norske eksperter er imidlertid uenige om det er en sammenheng mellom hjertesykdom og moderat alkoholforbruk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


"Mer sannsynlig enn ikke"
Overlege og rusekspert Hans Olav Fekjær er blant annet ansatt i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan. Her har han jobbet med en stor forskningsoversikt om alkohol og hjertet.

- Når det gjelder den statistiske sammenhengen mellom mindre koronar hjertesykdom (hjertekrampe og hjerteinfarkt red.anm.) og moderat alkoholforbruk, fant vi at forskningen samlet avkrefter at vin kommer i en særstilling, forklarer Fekjær til DinSide Helse.

Forskingen hans konkluderte heller ikke like bombastisk som den spanske studien gjør.

- Vi fant at cirka tre fjerdedeler av studiene viser en slik statistisk sammenheng, og konkluderte med at det var "mer sannsynlig enn ikke" at det forelå en årsakssammenheng, og at framtidig forskning trolig vil styrke eller svekke en slik konklusjon, sier han.

De siste åtte årene har forskingsfunnene økt tvilen om hvorvidt alkohol har noen forebyggende effekt. Ifølge Fekjær er det i økende grad påvist alternative forklaringer på den statistiske sammenhengen.

Les også: Ingen helsegevinst av vin

- Ingen tvil
Indremedisiner Fedon Lindberg mener imidlertid at det er liten tvil om at et moderat alkoholinntak, som tilsvarer en daglig enhet for kvinner og to for menn, har en betydelig forebyggende effekt både på hjertesykdom og diabetes type 2.

- Vin, særlig rødvin, bidrar også med viktige antioksidanter som har ytterlige effekter, men alkohol i seg selv har en beskyttende effekt i forhold til hjertesykdom, sier han til DinSide Helse.

Han minner om at man ikke kan samle enhetene og drikke dem i helgene for da kan effekten bli negativ.

- Større daglig inntak enn det som nevnes kan føre til negative effekter for helsen, inkludert leverskade, hjerneskade og bidra til større risiko for hjerneslag. Hos kvinner øker også risikoen for krefttyper som bryst- og livmorhalskreft og for menn øker risikoen for prostatakreft, sier Lindberg.

Sov søtt med rødvin

Rik på antioksidanter
De spanske forskerne tror også årsaken til at rødvin viser seg å være spesielt effektiv, er den høye konsentrasjonen av polyfenoler. Dette er gruppe kjemiske substanser som finnes i planter. De oppfører seg som antioksidanter og kan redusere betennelse.

- Så en person som vanligvis drikker denne mengden alkohol, burde opprettholde den sunne vanen, påstår studieleder Dr. Emilio Sacanella ved Universitetet i Barcelona.

Han oppfordrer imidlertid ikke avholdende til å begynne å drikke vin siden noen er mer usatt for usunne drikkevaner og konsekvensene av dette.

Les også: Vin og sjokolade forlenger livet

Fekjær har imidlertid en annen oppfordring.

- Hvis vi ser på faktorer som reduserer koronardødeligheten, er det for eksempel langt sikrere at et daglig inntak av acetylsalicylsyre (febernedsettende, smertestillende og antiinflammatorisk red.anm.) virker forebyggende, sier Fekjær.

Lindberg anbefaler et kosthold som blant annet består av mer frukt, grønnsaker, linser, bønner, usaltede nøtter, fet fisk, urter og krydre og mindre te og kaffe, samt et begrenset alkoholinntak. I tillegg er det viktig med daglig mosjon, mindre stress samt å kutte røyken, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer