Vin krymper hjernen

Vin er mer skadelig for hjernen enn øl, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alkohol er et giftstoff som kan ha en uheldig effekt på hjernen.


Ny forskning viser at den delen av hjernen som har funksjoner knyttet til hukommelse og orientering, kalt hippocampus, krymper når man drikker vin.

Hippocampus var mer enn ti prosent mindre hos personer som drakk vin enn hos de som drakk øl, viser en studie som er utført ved Göttingen universitet i Tyskland.

Les også: Alkohol gjør hjernen større

En gruppe alkoholiserte menn og kvinner gikk gjennom en detaljert hjernescanning, før målingene ble sammenliknet med tilsvarende målinger hos friske jevnaldrende menn og kvinner.

Resultatene viste at størrelsen på hippocampus var størst hos de friske, nest størst hos øldrikkerne, tett etterfulgt av spritdrikkerne og til slutt vindrikkerne, ifølge nettutgaven til avisen The Independent.

Les også: Hurra – øl er sunt!

Skeptisk professor

Hjernen krymper når vi drikker vin, mener forskerne bak en ny studie. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Hjernen krymper når vi drikker vin, mener forskerne bak en ny studie. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Espen Dietrichs er professor ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo, og han mener at studien bør tas med en klype salt.

Les også: Ti myter om alkohol

- Vi vet jo at alkohol er et giftstoff som kan ha uheldig effekt på hjernen. Men i dette tilfellet er det så mange variable faktorer som kan gi utslag for resultatene hos testpersonene, at man nok må ha flere studier for å bekrefte påstandene, sier han til DinSide Helse.

Les også: Øl gjør deg slank

For å unngå mulige feilkilder burde studien ifølge professoren vært utført på rotter.

- Det hadde gitt et helt annet utgangspunkt for studien. Slik den står nå får den en meget begrenset vitenskapelig verdi, sier han.

Les også: Salget av slanke-øl tar av

Farlig aminosyre

- Dette er den første studien som analyserer alkoholens biologiske virkningsmekanismer på et så detaljert nivå, sier forskerne til nettutgaven av avisen The Independent.

Ifølge forskerne kan et lavere nivå av en svovel aminosyre i blodet som kalles homocystein, være en av grunnene til at øldrikkerne i studien kommer bedre ut av det enn vindrikkerne.

Les også: Vin for hjertets skyld

- For stor forekomst av denne aminosyren i blodet øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Men den synker dersom man spiser mye frukt og grønnsaker som er rike på på B-vitaminet folat, sier forskerne.

Testpersonene som drakk øl, hadde det laveste nivået av aminosyren, og forskerne har en teori om at det kan være B-vitaminet folat i ølet som bryter ned aminosyren i blodet.

Studien er publisert i The medical journal of Alcohol & Alcoholism.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer