Vin krymper hjernen

Vin er mer skadelig for hjernen enn øl, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at den delen av hjernen som har funksjoner knyttet til hukommelse og orientering, kalt hippocampus, krymper når man drikker vin.

Hippocampus var mer enn ti prosent mindre hos personer som drakk vin enn hos de som drakk øl, viser en studie som er utført ved Göttingen universitet i Tyskland.

Les også: Alkohol gjør hjernen større

En gruppe alkoholiserte menn og kvinner gikk gjennom en detaljert hjernescanning, før målingene ble sammenliknet med tilsvarende målinger hos friske jevnaldrende menn og kvinner.

Resultatene viste at størrelsen på hippocampus var størst hos de friske, nest størst hos øldrikkerne, tett etterfulgt av spritdrikkerne og til slutt vindrikkerne, ifølge nettutgaven til avisen The Independent.

Les også: Hurra – øl er sunt!

Skeptisk professor

Espen Dietrichs er professor ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo, og han mener at studien bør tas med en klype salt.

Les også: Ti myter om alkohol

- Vi vet jo at alkohol er et giftstoff som kan ha uheldig effekt på hjernen. Men i dette tilfellet er det så mange variable faktorer som kan gi utslag for resultatene hos testpersonene, at man nok må ha flere studier for å bekrefte påstandene, sier han til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer