Vin som tannlege?

Vin kan virke hemmende på bakterier som forårsaker hull i tennene. Men alkoholen får ikke noe av æren.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er italienske forskere ved University of Pavia som står for denne nye forskningen. De har tatt for seg de to italiensk-produserte vinene Valpolicella (rødvin) og Pinot Nero (hvitvin). Deretter har de testet vinenes antibakterielle evne på orale streptokokker i laboratorium.

Resultatene er hyggelig lesning for vinelskere: Vinene hemmet nemlig veksten av bakteriene som gir hull i tennene. Alkoholen i seg selv får imidlertid ikke noe av æren, for forskerne fjernet alkoholen fra vinene for å utelukke etanolens hemmende effekt på bakterievekst.

Ble det litt for mye alkohol? Her får du gode råd mot fyllesjuke:

Hemmer halsbakterier

Vin inneholder organiske syrer med kjente antibakterielle effekter. Men en av forskerne, Gabriella Gazzani sier til Chemistry World at denne studien er den første som demonstrerer at vin kan ta knekken på bakteriene som har ødelagt mangt et pent smil.

Forskerne fant ikke bare at vinene hemmet vekst at tannråtebakterien Streptococcus mutans, men også av S. pyogenes, bakterien som infiserer de øvre luftveiene og forårsaker halsinfeksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer