Vinter er eksemtid

Stadig flere nordmenn sliter med eksem, særlig i vinterhalvåret. Over 50.000 barn under fem år kommer til å klø og klore i månedene som kommer.

Publisert
Sist oppdatert

- Atopisk eksem er et økende problem. Nå plages opp mot 15 prosent av alle barn av dette, sier fagkonsulent Terje Nordengen i Norsk Psoriasisforbund. For noen få år siden regnet man med at rundt ti prosent av barna fikk atopisk eksem. Ni av ti barn vokser det av seg. Denne eksemen kjennetegnes av rødt, flassende utslett, periodevise infeksjoner i huden og intens kløe.

Mindre fett i huden- Det som kjennetenger atopisk eksem er en defekt i kroppens eget forsvarssystem, som fører til at kroppen tilføres mindre fett og tørres ut. Dette gir en intens kløe. Vi kjenner ikke den eksakte årsaken til atopisk eksem, men noen forskere peker på at vi er blitt mer renslige og vasker oss for mye med såper. I tillegg omgir vi oss med mange kunstig framstilte produkter, og stadig mer av maten inneholder ulike tilsetningsstoffer, noe som også kan påvirke sykdommen, forklarer Nordengen.

Vinter er verstEksem er et større problem i vintermånedene enn om sommeren, både fordi sollys og sjøvann har positiv effekt på utslettene, og fordi vinterhuden pakkes inn i varme tette klær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer