Vinter er eksemtid

Stadig flere nordmenn sliter med eksem, særlig i vinterhalvåret. Over 50 000 barn under fem år kommer til å klø og klore i månedene som kommer.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

- Atopisk eksem er et økende problem. Nå plages opp mot 15 prosent av alle barn av dette, sier fagkonsulent Terje Nordengen i Norsk Psoriasisforbund. For noen få år siden regnet man med at rundt ti prosent av barna fikk atopisk eksem. Ni av ti barn vokser det av seg. Denne eksemen kjennetegnes av rødt, flassende utslett, periodevise infeksjoner i huden og intens kløe.

Mindre fett i huden
- Det som kjennetenger atopisk eksem er en defekt i kroppens eget forsvarssystem, som fører til at kroppen tilføres mindre fett og tørres ut. Dette gir en intens kløe. Vi kjenner ikke den eksakte årsaken til atopisk eksem, men noen forskere peker på at vi er blitt mer renslige og vasker oss for mye med såper. I tillegg omgir vi oss med mange kunstig framstilte produkter, og stadig mer av maten inneholder ulike tilsetningsstoffer, noe som også kan påvirke sykdommen, forklarer Nordengen.

Vinter er verst
Eksem er et større problem i vintermånedene enn om sommeren, både fordi sollys og sjøvann har positiv effekt på utslettene, og fordi vinterhuden pakkes inn i varme tette klær.

- Når vinteren kommer og barna får på mye tøy som gnisser mot huden, i tillegg til at lufta ute og inne blir tørr, er det viktig å være føre var, sier farmasøyt Trond Raudsandmoen i Alliance apotekene. Han mener foreldre kan gjøre mye for å hindre og lindre eksem hos barna.

Fuktighetskrem og olje
- Det er viktig å unngå irritanter og fokusere på mykgjøring og smidighet i huden. Bruk olje i badevannet, og smør huden med en god fuktighetskrem morgen og kveld, er rådene fra Raudsandmoen. Han påpeker også viktigheten av å hindre at barna klør for mye på eksemen.

- Kløen fører ofte til at barnet klorer seg. Dette forverrer eksemet og øker faren for ubehagelige infeksjoner. Det er derfor det viktig å lindre kløen og hindre kloringen. Bruk tynne votter på barna. Svette utløser lett kløe, forteller farmasøyten. - Man bør derfor lufte soverom og sengetøy godt.

Ufarlig kortison
- Når barnet har fått eksem kan det være nødvendig å bruke kortison for å dempe den irriterte huden. Kortisonkrem finnes i flere styrker, og den svakeste fås uten resept på apoteket, sier Raudsandmoen. Han anbefaler eksemforeldre å oppsøke hudlege dersom ikke egenbehandling hjelper. Overlege og professor ved Rikshospitalets hudavdeling, Ole Fyrand, anbefaler også kortisonbehandling til atopisk eksem.

- Mange tror at kortison er farlig fordi det gjør hudlaget tynnere, men her er det mange misforståelser ute og går. Brukt på riktig måte er det mildeste kortisonpreparatet helt ufarlig. Følg anvisningen med gradvis nedtrapping til kanskje en til to ganger i uke over noen måneder, selv etter at eksemen er borte. Da bygges huden opp igjen uten eksemen, sier Fyrand.

Eksem er ikke allergi
Fyrand er opptatt av at foreldre får profesjonell hjelp til eksembarna.

- Mange tror at atopisk eksem henger sammen med allergier, noe som er svært misforstått. Bare 10-15 prosent av eksembarna har påvist matallergi. Det er helt forferdelig at enkelte alternative medisinere utfører tester som ikke er reelle. Foreldre bør ikke begynne med spesielle dietter før de har oppsøkt en kvalifisert lege, mener Fyrand, som i fjor skrev en hel bok om atopisk eksem, som et oppslagsverk til foreldre med eksembarn.

Mozon 05.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer