- Vinterdepresjon er tull

Vinterdepresjon er bare en myte. Det er dårlig vær som gjør oss triste, hevder forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Mangel på energi, dårlig humør og tretthet i vintermånedene skyldes ikke mørket i seg selv, hevder en norsk og en italiensk forsker.

- Jeg vil kalle mørketidsdepresjoner for en amerikansk oppfinnelse som etter hvert er blitt mote, sier professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Vidje Hansen, til Aftenposten.

Les også: Lysterapi kan være løsningen:

Lysmangel ikke problemetSammen med en italiensk forsker har Hansen studert humørsvingningene hos innbyggerne i byene Tromsø og Ferrara. Undersøkelsen ble gjort i november, som er den måneden både italienere og nordmenn synes er den verste.

- Vi fant at variasjonene i humør og atferd skyldes værforholdene generelt og ikke mangelen på lys spesielt, sier Hansen.

Deltagerne i studien opplyste at de faktisk liker desember godt, mens mai var den verste måneden for mange av tromsøværingene. Dette argumentet er også med på å svekke fenomenet vinterdepresjon, hevder den norske professoren.

I fjor kom engelske forskere fram til at 24. januar er årets kjipeste dag:

SykeliggjøringIdeen om en spesifikk vinterdepresjon som skyldtes mangel på lys, ble lansert av amerikanske forskere i 1984.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer