Vinteren gjør oss deprimerte

Den årlige mørketiden sørger for at omtrent 150.000 nordmenn har flere måneder med surmuling og angst, men det er mulig å unngå.

Publisert
Sist oppdatert

I følge professor Fred Holsten ved universitetet i Bergen blir 150.000 av oss blir hardt angrepet av vinterdepresjonen, mens mange flere, omtrent 450.000, får en mildere form for vinterdepresjon.

Og det er mørketiden som har skylda. De mørke månedene her i Norge kan være grusomme for humøret. Mange av oss blir søvnige, legger på oss, får konsentrasjonsvansker og engster oss uten grunn. Av andre symptomer er utmattelse, fortvilelse, depresjoner, trøstespising og leddsmerter. De pleier å være verst når dagene er kortest, altså mot slutten av desember.

I alvorlige saker kan folk som lider av vinterdepresjoner bli helt satt ut, og ute av stand til å utføre de enkleste oppgaver - som å gå ut en tur.

Professor Holsten sier til CNN at mellom tre og fire prosent av Norges befolkning får så alvorlige utslag av vinterdepresjon av vi m få medisiner eller annen behandling for å fungere.

Den vanligste behandlingsformen mot vinterdepresjon er lysterapi, som går ut på at pasienten sitter foran en ”lysboks” som simulerer naturlig sollys. Pasientene sitter i lyser opp til tre kvarter hver dag i løpet av de mørke månedene. Man kan godt lese en bok eller se på TV mens man får behandlingen, så lenge lyset treffer øynene.

Av andre behandlingsformer er aromaterapi og urtemedisiner vanlig. Det siste bør for øvrig ikke brukes sammen med lysterapi, da det i følge ekspertene kan gi uheldige bivirkninger.

En type behandling som naturligvis fungerer bra, dersom man har tid og penger, er å ta noen uker på ferie i sydligere strøk.

Er du vinterdeprimert?
Vinterdepresjon er humørforandringer som kommer av for lite sollys. Det er karakterisert av perioder med depresjoner som starter på høsten og blir borte til våren.

Du er vinterdeprimert hvis…
- Du sover for mye, og kjenner seg trøtt hele tiden.
- Synes rutineoppgaver blir frustrerende vanskelige.
- Spiser masse mat med mye karbohydrater, og går opp i vekt.
- Er for sliten til å gjøre noe som helst.
- Har leddsmerter og urolig mage.
- Har mindre sex-lyst enn vanlig.

Behandling
Den vanligste behandlingsformen av vinterdepresjoner er lysterapi. Andre metoder som antidepressiver, mosjon og psykoterapi kan også hjelpe. Å være utendørs de lyse timene på døgnet kan også minske symptomene. Men hvis du har tid og penger: Dra til Syden.

Forebygging
For å slippe unna vinterdepresjoner bør du…
- Prøve å utvikle en positiv holdning til vinteren.
- Gjøre morsomme ting om vinteren.
- Være mest mulig i lyset, både utendørs og inne.
- Mosjonere
- Spise sunt

Mozon.no, 05.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer