Budrundetaktikk

Vinterens beste budrundetips

Skal du selge boligen din og kjøpe ny, eller rett og slett kjøpe din aller første bolig, er det noen ting du må ha i orden før du kaster deg inn i budrunden. Vi gir deg noen gode råd.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer
Publisert

Vi legger bak oss et år med uvanlig sterk prisvekst på boliger, og det er ventet fortsatt prisøkning nå på nyåret.

Nullrente i sentralbanken, superlave boliglånsrenter og flere oppsparte penger grunnet reiserestriksjoner med mer, vil nok «finne veien inn i boligmarkedet».

- Vi regner med at boligprisene kommer til å stige kraftig i årets første måneder. I januar tror vi på hele fire prosent prisvekst, spår Henning Lauridsen i Eiendom Norge overfor Dinside.

Har du plan om å kjøpe ny bolig i år - enten å bytte fra boligen du bor i nå til en annen, eller kjøpe din aller første bolig - må du regne med å vinne budrunden (det går imidlertid an å sikre seg boligen uten budrunde også).

Dinside har skrevet om budrundetaktikk flere ganger tidligere, og undertegnede har også bygget seg opp noen egne erfaringer i løpet av de siste årene. Så, i det følgende har vi samlet opp de beste budrundetipsene til deg.

Ha finansieringen i orden

Dette er én av de viktigste tingene du må ha i orden før du i det hele tatt vurderer å bli med i budrunden. Uten finansieringsbevis vet du ikke hvor mye banken vil låne deg, og hvor mye egenkapital du må stille med for å ha råd til boligen du har i kikkerten.

- Når banken gir deg finansieringsbevis for kjøp av ny bolig før salg av gammel bolig, vil banken legge inn en ekstra sikkerhetsmargin til verdien av boligen som skal selges, forklarer forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea overfor Dinside.

- Er du sikret finansiering, men så blir salgsverdien av gammel bolig lavere enn ventet, må du betjene gjeld som er noe høyere enn beregnet. De som allerede har presset økonomi med maksbelåning, bør nok selv legge inn en sikkerhetsmargin knyttet til hvor mye de er villige til å betale for ny bolig, fortsetter hun.

Med andre ord: Det kan være økt risiko ved å kjøpe før du selger gammel bolig, spesielt gjelder dette for de som «strekker strikken langt».

Ikke gå i ei boligkjøp-felle

En annen svært viktig ting å ha gjort før du kaster deg inn i budrunden, er å bli «godt kjent» med boligen du vurderer å kjøpe - slik at du ikke går på en smell.

Du får vite mest mulig om boligen ved å:

 • Lese prospektet og alle vedleggene nøye - det vil si salgsoppgaven, tilstandsrapporten, egenerklæringsskjemaet, årsberetningen fra borettslaget/sameiet og andre dokumenter du får tilgang til.
 • Gå på visning og ta deg god tid - bruk sansene dine (øyne, øre, nese, berøring) for å finne ut om dette er en bolig du kan trives i. Det er også smart å gå på alle visningene om det er satt opp flere og bli helt til slutt, for da ser du hvem (enslige, par, i følge med foreldre) og hvor mange andre som er innom og hvor interesserte de virker (dette er greit å vite i en eventuell budrunde).
 • Ring takstansvarlig som har utarbeidet tilstandsrapporten til boligen og still spørsmålene du måtte ha. Megler er engasjert av selger, og mange kan derfor være skeptiske til om megleren svarer ærlig, mens takstpersonen ikke har noe interesse i salget og svarer således mer objektivt.
 • Ta gjerne også en telefon til styreleder i borettslaget/sameiet for å få litt innsideinformasjon om boligen og nabolaget. Det er heller ikke noe i veien for å ta en prat med naboer du kanskje møter når du er på vei til og fra visningen(e).
TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Økonomisk rådgiver Eva Sørmo påpeker at dersom du ser på en bolig som må utbedres, bør du ha gjort en vurdering av hvor mye disse utbedringene vil koste før du byr på boligen.

- Vær i tillegg forberedt på hva det koster å eie bolig, både med lån og renter, månedsleie, kommunale avgifter, forsikring, strøm med mer, sier Sørmo til Dinside.

Reglene i budrunden - og litt taktikk

Selv om budrundene ofte «lever sitt eget liv», og det sånn sett er vanskelig å gi helt universelle råd, er det noen overordnede regler som gjelder i de aller fleste budrunder:

 • Budrunden starter dagen etter siste visning med budfrist klokka 12:00. Fristen flytter seg, derimot, etter hvert som flere legger inn bud, og dermed kan budrunden vare alt fra et par timer til langt ut på kvelden.
 • Akseptfrist er den tiden du som budgiver setter for at budet skal være bindende.
 • Du kan ta forbehold i budet ditt, blant annet hvis du ønsker at enklte møbler skal følge med kjøpet, eller at du vil overta en bestemt dag.
 • Vinneren av budrunden er den som har budet selger aksepterer innen fristen vedkommende budgiver har satt.
 • Det ikke være det høyeste budet som vinner - noen selgere vektlegger gjerne gunstig overtakelse høyere enn 50.000 kroner ekstra. Derfor kan det lønne seg å ha en god dialog med selger gjennom megler, slik at du vet hvilke ønsker selger sitter med, og kan forhandle deretter. Altså, du må ikke øke prisen for hvert bud du legger inn. Du kan endre overtakelsesdato, forbehold og annet for å gjøre budet mer «attraktivt» for selger.
 • Når et bud er akseptert, er både kjøper og selger bundet av den inngåtte avtalen om kjøp av bolig. Det er dermed for sent å angre budet du har gitt når det er akseptert av kjøper.
 • Dersom budet ditt blir akseptert etter akseptfristen du har satt, blir aksepten å anse som et tilbud fra selger. Dette kan du som budgiver velge om du vil akseptere eller avslå.

Ikke strekk strikken for langt

Lauridsen i Eiendom Norge påpeker at det er vanskelig å «time» et boligkjøp perfekt.

- Det aller beste rådet jeg kan gi, er at du kjøper ny bolig når du trenger det, innenfor prisene du kan og har lyst til å bruke på boligkjøpet, sier han.

Sørmo råder deg til å bestemme hvor langt du vil strekke deg når du skal by på en aktuell bolig. Det kan mange ganger gå fort i budrunder, så hold hodet kaldt og gjør grundige vurderinger av hvor mye du ønsker å by på nettopp denne boligen.

- Mange kan bli fristet til å gå over budsjett for å få kjøpt «drømmeboligen», og vil dermed kunne få det trangt økonomisk når de sitter i den nye boligen, advarer hun avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer