Vioxx-konkurrent er tryggere å bruke

En ny studie tyder på at Vioxx-konkurrenten Celebra ikke øker risikoen for infarkt på samme måte som Vioxx, som nå er trukket fra markedet.

Publisert
Sist oppdatert

Likevel advarer leger pasienter med risiko for å utvikle hjertesykdom mot å bruke medisin i denne gruppen: COX-2-hemmere. COX-2-hemmere virker smertestillende og betennelsesdempende ved å blokkere enzymet COX-2.

Det er fremdeles ikke klart om hele medisingruppen øker risikoen for hjertesykdom. Men nå ser det ut som om Celebra er mindre risikabel å bruke enn Vioxx.

Forskere leder av Stephen E. Kimmel, som er leder av kardiologiavdelingen ved Hospital of the University of Pennsylvania, intervjuet over 1700 personer som hadde overlevd infarkt og 6800 tilfeldig utvalgte personer som ikke hadde hatt infarkt.

- Det er forskjell på COX-2-hemmere. Vi fant en nesten tre ganger så lav risiko for infarkt i Celebra-gruppen i forhold til i Vioxx-gruppen, sier Kimmel til WebMD.

Forskningen skal publiseres i tidsskriftet Annals of Internal Medicine i februar neste år, men den er tilgjengelig på nettsiden allerede.

Blant de 10 millioner pasientene som tok Vioxx, førte medisinen til omtrent 160.000 infarkter før den ble trukket fra markedet. Var dette spiesielt for Vioxx, eller øker alle COX-2-hemmere risikoen for infarkt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer