Vipps slutter å fungere på eldre smarttelefoner

«Sikkerheten er viktigst», sier selskapet. «Uheldig», mener Framtiden i våre hender.

IPHONE 5C: Apple iPhone 5C er en av telefonene du ikke lenger kan Vippse med. Foto: Pål Joakim Pollen
IPHONE 5C: Apple iPhone 5C er en av telefonene du ikke lenger kan Vippse med. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Betalingstjenesten Vipps varsler at enkelte eldre smarttelefoner ikke lenger er støttet. Årsaken begrunnes med et oppdatert sikkerhetsnivå i Vipps og at de eldre enhetene ikke følger nyere standarder for informasjonssikkerhet, opplyser selskapet på sine nettsider.

Enhetene det gjelder er iPhone 5 og iPhone 5C - fra henholdsvis 2012 og 2013 - og Android-telefoner med versjon 4.3 og 4.4, også fra 2012 og 2013. iPhone 5C kan oppgraderes til maksimalt iOS 10, som ble lansert i 2016.

Merk at iPhone 5S, som ble lansert samme år som 5C, fortsatt er støttet med Vipps. Årsaken er at smarttelefonen på grunn av kraftigere maskinvare kan oppgraderes til iOS 12, som Vipps enn så lenge er kompatibel med.

Vipps-bruker Lars Petter Holgersen er blant dem som er misfornøyde med avgjørelsen til Vipps.

«Det kan ikke være meningen at vi må kjøpe nye telefoner på grunn av Vipps, eller andre nødvendige apper, når telefonen er fullt brukbar», skriver han i en e-post til Dinside og legger til en klar formaning:

«Vi må tenke på miljøet!»

Sikkerhet først

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, skriver i en e-post at de forstår at noen brukere synes det er unødvendig at de må kjøpe ny telefon, men her er det altså sikkerhetsaspektet som er viktigst.

Noe som på langt vei kunne løst dette problemet, ville vært en nettside-utgave av Vipps, som i så fall vil være plattformuavhengig og konstant oppdatert, men det kommer nok ikke med det første.

«Vi gjør løpende vurderinger av hva som svarer på brukernes behov, samtidig som vi må gjøre prioriteringer. Så per i dag er ikke dette noe vi jobber med», skriver hun.

– Uheldig

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, skriver i en e-post til Dinside at hun syns det er uheldig for både folk og miljø hvis Vipps med dette tvinger folk til å bytte telefoner som fungerer som de skal.

– Vi hører ofte om at oppdateringer av programvare og apper gjør at fungerende nettbrett, pc-er og telefoner slutter å virke som de skal, eller at man ikke lenger kan bruke apper og programmer som folk trenger, skriver hun.

Framtiden mener at konsekvensen av dette er at folk kaster fullt brukbare produkter lenge før de går i stykker.

– Vårt store forbruk av elektronikk går ut over mennesker, miljø og klima. Kjøp og kast av mobiler er en miljøbombe, både på grunn av klimautslipp og ressursbruken som går inn i produktene.

I dag er det garantitid for produkter som selges i Norge, og Framtiden foreslår at det også kommer en garantitid for programvare.

– Vi trenger en garantitid også for programvare, og at endringer i programmer og operativsystemer ikke gjør eldre telefoner ubrukelige. Dette er like viktig som den fysiske garantitiden, avslutter Bakken Riise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer