Virituell virkelighet kan hjelpe mot smerter

En tur inn i en virituell virkelighet kan ta en persons tanker vekk fra smertene ved en medisinsk prosedyre, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere fant ut at en reise inn i en datagenerert verden reduserte graden av smerte en gruppe frivillige følte i løpet av en ubehagelig prosedyre og dempet aktiviteten i hjernens smertesentre, melder Reuters Health.

- Resultatene er det første objektive beviset på at virituell virkelighet kan virke smertestillende ved å distrahere hjernen fra å sende smertesignaler fra kroppen, forteller en av studiens forfattere, doktor Hunter G. Hoffman til Reuters Health.

Hoffman, som leder Virtual Reality Analgesia Research Center ved universitetet i Washington i Seattle, og hans kolleger har tidligere funnet ut at pasienter som deltar i en virituell virkelighet opplever mye mindre smerte når de gjennomgår smertefulle medisinske prosedyrer.

De nye resultatene, som er publisert i tidsskriftet NeuroReport, viser at fordelen ikke bare kommer av oppfattelsen av smerte, men også forandringer i hjerneaktiviteten.

- Virituell virkelighet, det å ta med en person over i en annen verden, reduserer oppfattelsen av smertesignaler, forklarer Hoffman.

I denne studien eksponerte han og kollegene hans åtte menn for smertefull varme på føttene. Deltagerne ble utstyrt med hjelmer som i tillegg til å føre dem inn i en virituell virkelighet målte hjerneaktiviteten deres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer