Forfalsket godteri

Virke advarer om falskt snop som selges i Sverige, Danmark og på nett

Du kan ikke være sikker på innhold i og holdbarhet på de falske godteriene.

SE OPP FOR FALSKT SNOP: Forfalsket godteri fra blant annet Haribo og Maoam er funnet i svenske og danske butikker. Det kan også være i omløp i nettbutikker nordmenn kjøper fra, og Forbrukerrådet bekrefter at enkelte forbrukere har kjøpt uekte varer. Foto: Thomas Lohnes/AFP
SE OPP FOR FALSKT SNOP: Forfalsket godteri fra blant annet Haribo og Maoam er funnet i svenske og danske butikker. Det kan også være i omløp i nettbutikker nordmenn kjøper fra, og Forbrukerrådet bekrefter at enkelte forbrukere har kjøpt uekte varer. Foto: Thomas Lohnes/AFP Vis mer
Publisert

I sommer har, blant annet, den svenske avisen Sydsvenskan og bransjemagasinet Butikstrender rapportert at politiet i Malmö har funnet forfalsket godteri i svenske butikker.

Det er godterimerkene Katjes, Vidal, Venco, Haribo, Maoam, Jelly Beans og M&M som er forfalsket.

- Informasjon vi har hentet inn viser at det falske godteriet er solgt først og fremst til danske butikker, men finnes også på det svenske markedet. Vi har ikke funnet tegn til at godteriet selges i norske butikker, sier Arvid Nordland, enhetsjef i Malmös miljøforvaltning, til Dinside.

Falskt snop på nett

Handelsorganisasjonen Virke framholder at slike falske produkter har en tendens til å havne på nettet, og oppfordrer derfor forbrukerne til å være varsomme med hvem de handler fra.

- Det er mange aktører som driver netthandel. Etter at sukkeravgiften ble innført, har antall tilbydere på andre siden av svenskegrensen eksplodert, sier Ingvild Størksen, direktør for Virke Dagligvare.

Hun understreker, derimot, at snop som kjøpes fra de store, norske kjedene er ekte.

Forbrukere har kjøpt falsk godis

Tolldirektoratet har ikke gjort noen beslag av falske godterivarer ved grensene, men ser alvorlig på saken og følger opp all import av matvarer til Norge.

Forbrukerrådet bekrefter at de har hørt om noen tilfeller av forbrukere som har vært utsatt for kjøp av falskt godteri.

Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog, oppfordrer også forbrukerne til å vurdere nettbutikkene nøye før de handler, og tilbud som er for gode til å være sanne, er ofte det.

- Risikabelt å kjøpe uekte produker

Så, hva er konsekvensene av å kjøpe forfalsket godteri?

- Når du kjøper uekte snop, vet du ikke hva det inneholder. Det kan også være varer som er utgått på dato, men som er pakket om. Det å kjøpe ting du putter i munnen fra ukjente nettbutikker kan være risikabelt, sier Størksen i Virke.

Det er ikke alltid enkelt å se hva som er falsk og ekte vare, men en ekstra kikk på emballasjen kan avsløre dårlige kopier at etikettene.

Avslørt i rutinekontroll

Nordland i Malmö Miljøforvaltning sier at forfalskningene ble oppdaget i forbindelse med en vanlig sjekk, da de fant store mengder godteri som hadde gått ut på dato.

- Ved nærmere undersøkelse av etiketter og bokser, fant vi at godteri fra det spanske merket Vidal ble pakket i plastkasser produsert av et svensk selskap. Vi kontaktet Vidal og de bekreftet våre mistanke om at godteriet ikke var pakket av dem. De bruker ikke bokser fra Sverige og etiketten er falsk, men snopet ser ut til å være deres, forteller Nordland.

Det falske godteriet som er funnet, er destruert. Når det gjelder det som allerede er solgt videre, har matinspeksjonen i Danmark gått i gang med å spore opp og stoppe salget av dette, ifølge enhetsjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer