Virker avgiftspolitikken?

Den 1. mars i år ble fritaket for toll- og avgifter på varekjøp, fra utlandet opphevet. For deg som pleide å importere DVD-filmer fra utlandet var dette en dårlig nyhet. Tre og en halv måned senere er det på tide å se om tiltaket har fått den effekt som var ønsket.

Publisert

Tidligere ble det altså ikke krevd toll- og avgifter, så lenge de samlede avgiftene ikke oversteg 50 kroner. Det vil si at man kunne kjøpe gjenstander til rundt 200 kroner avgiftsfritt. Dette er det nå definitivt slutt på!

Hensikten med regelendringen var å gi lik avgiftsbelastning på varer kjøpt på postordre fra utlandet og varer kjøpt i Norge. Fram til 1. mars ble det ikke krevd merverdiavgift i Norge ved innførsel av sendinger av lav verdi. Disse vareleveransene ble i utgangspunktet heller ikke avgiftsbelagt i avsenderlandet.

Utenlandske postordreselskaper hadde derfor en klar avgiftsfordel ved at de kunne selge blant annet videoer og DVD-filmer til norske kunder uten at det ble krevd avgift.

Siden alle sendinger nå må tollbehandles, tar posten et gebyr på 80 kroner per forsendelse. Du kan riktignok gå til ditt lokale tollager og fortolle filmene selv, men ifølge våre trofaste lesere tar dette tid, lang tid... Resultatet er at mange ikke gidder å importere filmer fra utlandet lenger.

Økning hos norske nettbutikker, irritasjon hos alle andre

Boxman opplevde en kraftig salgsøkning etter avgiftsendringen, men oppturen kom i første rekke på CD-markedet. I følge Boxman er hovedgrunnen til det at de hittil har profilert seg sterkest på salg av CD-plater. I dag satses det imidlertid stadig sterkere på DVD-markedet, og responsen har ikke latt vente på seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.