Virker ikke mot influensa lenger

Verdens ledende influensamiddel har ingen effekt.

- Etter vår vurdering er det viktig at legehjelp er tilgjenglig for dem som har reelt behov for det, sier Apotekforeningen.
- Etter vår vurdering er det viktig at legehjelp er tilgjenglig for dem som har reelt behov for det, sier Apotekforeningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tamiflu, det ledende legemiddelet mot influensa, har ikke lenger effekt mot det vanligste influensaviruset.

IfølgeSvenska Dagbladet advarer nå helseeksperter mot verdensepidemi.

Les også: Pass deg for smitten!

Minst effekt i Norge

Det første tegnet kom allerede før influensasesongen. I flere land avslørte analyser at et vanlig influensavirus, kalt H1N1, begynte å bli resistent – motstandsdyktig – mot legemiddelet Tamiflu.

Tallene varierte, men var tydelige: Tamiflu virket ikke mot 10 prosent av tilfellene i USA, 25 prosent i Europa – og merkelig nok mest i Norge med 67 prosent.

Eksperter tok det imidlertid med ro. Man anså ikke dette muterte, endrede viruset som spesielt farlig og regnet ikke med at det ville spre seg noe særlig.

Les også: Denne kan redde deg fra influensaen

- Kan spres over hele verden

Nye målinger denne sesongen viser imidlertid at resistensen på ett år har økt dramatisk: Til 98 prosent i USA og Europa, 100 prosent i Sør-Afrika.

Med andre ord, så godt som samtlige H1N1-virus kan ikke behandles med Tamiflu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer