Virker kuldekrem?

Du vet at du bør smøre ansiktet med kuldekrem før du går ut i kulden. Men beskytter egentlig kuldekremer mot frostskader?

Publisert
Sist oppdatert

Her er svaret til hudlege Ole Fyrand:

De fleste av oss har en eller annen gang hørt at vi beskytter huden dersom vi bruker såkalte kuldekremer i svært kaldt klima om vinteren. Det har imidlertid ikke vært gjort vitenskapelige undersøkelser for å se om disse egentlig har noen virkning.

I ett hefte av det nordiske hudtidsskriftet Acta Dermato-Venereologica hevder finske forskere at bruken av fettsalver - som er grunnlaget for slike kuldekremer, har den omvendte effekten. Slike beskyttende salver har nemlig ofte en sterkere fryseeffekt enn en beskyttende effekt mot kulde.

De baserer uttalelsene sine på studier av soldater i kjølerom og konkluderer med at: Beskyttende salver kan gi en falsk følelse av trygghet, som fører til økt risiko for forfrysninger fordi man derved unnlater å beskytte seg på annen måte.

Kanskje er det best å bruke tykt ullskjerf og finlandshette i kulda - eller å avstå fra skiturer i bitende kulde og vind?

Her er 5 tips mot tørr vinterhud

 

Mozon.no, 21.12.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer