Vis matpakkevett

Slik holder lunsjen seg lengre.

Vil du gjerne ha slik frisk og fristende matpakkemat? Her er tipsene. Foto: Matprat.no
Vil du gjerne ha slik frisk og fristende matpakkemat? Her er tipsene. Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden amerikanske myndigheter måtte tibakekalle 350.000 matbokser til barn, fordi det ble funnet betydelige mengder bly i de Kina-produserte boksene. (du kan lese om saken i en artikkel på consumeraffeirs.com)

I Norge er det "Forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler" (Matkontaktforskriften) som gjelder produksjon, import og omsetning av matbokser og matpapir. Det er Mattilsynet som forvalter regelverket som har med matemballasje å gjøre.

- Vi forholder oss til Matkontaktforskriften. Vi gjør ingen godkjenning av produkter i forhold til den, men det føres tilsyn med det, forteller seniorrådgiver Sissel Vaksvik i Mattilsynet. Det er importør og produsent som har ansvar for at forskriften blir fulgt, og de må holde seg innenfor de gitte grenseverdiene, sier Vaksvik.

De samme reglene og grenseverdiene gjelder for produkter som omsettes ellers i EU, som i Norge. Spørsmålet om BPA, eller bisphenol A, i matemballasje - og da spesielt i tåteflasker og oppbevaringsbokser, har vært og er stadig oppe til vurdering. Så sent som tidligere i år, gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VMK) en vurdering av fire studier der bisphenol A er undersøkt med hensyn til skader under utvikling av nervesystemet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer