VISA eller MasterCard?

- Du handler ikke sikrere enn dette på nettet, hevder Visa. Nå har vi sammenlignet med MasterCard.

Et fett? Det er ikke bare logoen som skiller et Visa-kort og et MasterCard. Foto: Per Ervland
Et fett? Det er ikke bare logoen som skiller et Visa-kort og et MasterCard. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

–Det finnes ingen sikrere måte å handle på nettet, hevder Visa i sin reklame.

Du kan få pengene tilbake hvis du er offer for internettsvindel, hvis du ikke mottar ordren din, hvis du mottar feil vare, eller hvis ordren din er skadet eller ødelagt når du mottar den.

Men hva mener de egentlig? Bør du velge et Visa-kort fremfor et annet kort hvis du handler på nettet?

–Jeg kan ikke skjønne at man er sikrere med et Visa-kort, sier Hilde Fredheim-Høgberg, informasjonsansvarlig for SEB Kort.

Så for å se om påstanden holder mål har vi sammenlignet med MasterCard.

Dette er forskjellen:

I dag er alle som handler med kredittkort beskyttet av Finansavtaleloven. I følge dette regelverket har du alle rettighetene som er beskrevet overfor. Dette er imidlertid ikke unikt for Visa-kort.

- Like sikkert med MasterCard, mener Hilde Fredheim-Høgberg i SEB Kort. Foto: Eurocard
- Like sikkert med MasterCard, mener Hilde Fredheim-Høgberg i SEB Kort. Foto: Eurocard Vis mer


–Basert på det Visa trekker frem av hvilke rettigheter de har, så er ikke dette noen rettigheter man ikke har med MasterCard, sier Fredheim-Høgberg.

Men hold tunga rett i munnen nå: I Norge er det slik i dag at mens MasterCard kun er kredittkort, så kan et Visa-kort være enten et debetkort eller et kredittkort.

Mange nordmenn omtaler konsekvent debetkortene sine som Visa-kort, men dette kan bli noe upresist.

Et debetkort trekker penger direkte av saldoen på kontoen din, det er altså et vanlig "bankkort". Disse kortene har også en BankAxept-del som trer i kraft i de fleste vanlige kjøpsprosesser.

– Dersom kortet imidlertid brukes på internett, eller i terminaler som ikke har BankAxept-funksjonalitet, trer Visa-funksjonaliteten i kraft, og da er du beskyttet av Visas kortgaranti, forklarer Christina Lind, Country Manager for Visa Europe i Norge.

Visa tilbyr altså de samme rettighetene som du har ved kredittkort, så lenge du har benyttet Visa-delen på debetkortet ditt.

>>> Dette kortet slår alle på pris

Ingen praktisk betydning

Handler du på nettet, bruker du som regel enten en Visa-løsning eller en MasterCard-løsning. Det viktige poenget er at du ikke bruker BankAxept-løsningen. Dette er den løsningen som trer i kraft når du handler med debetkortet ditt, for eksempel i matbutikken. Og bruker du denne, er du ikke beskyttet av de samme avtalene.

Fordi Visa-kort både kan være debetkort og kredittkort, ønsker Visa å presisere at du har de samme rettighetene som står i Finansavtaleloven – selv om du handler med et debetkort, men så lenge du bruker Visa-delen av kortet. Og det er den du bruker når du handler på nettet, enten det er flyreiser, kosmetikk eller elektronikk.

Dermed skal du være beskyttet. Det Visa mener å si er at man ikke kan handle sikrere på nettet, ikke at de er sikrest. Dette bekrefter Christina Lind i Visa.

- Man har tilsvarende rettigheter med andre kort, vi står for at ikke noe sikrere, men det er noen som er like sikre, sier Lind.

>>> Her får du ikke handlet med MasterCard

Forbrukerombudet krever klare avtaler

Forbrukerombudet synes imidlertid det er problematisk at Visas garantier for debetkort ikke er nedfelt i kontrakten mellom kortutsteder (som regel banken) og forbrukeren. Dette vil Visa jobbe for å få til:

Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet etterlyser klarere avtaler fra kortutstederne.  Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet
Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet etterlyser klarere avtaler fra kortutstederne. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerombudet Vis mer


–Vi skal få dette inn i de mønsteravtalene som bankene har, sier Torstein Lind-Isaksen i Visa Bankgruppe til DinSide.

–Norsk lov gir regler for kredittkort. Hvis du kjøper noe med et kredittkort, og varen for eksempel ikke blir levert, så har du rettigheter, ifølge Finansavtaleloven. Dette gjelder uansett, sier Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet til DinSide.

Han legger til at det Forbrukerombudet er usikre på, er om Visa tilbyr like gode rettigheter som det loven gir for kredittkort, på sine debetkort. Dette vil de at bankene skal presisere i kontraktene med sine kortkunder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer