Miljøvennlig

Viser klimaspor i mobilbanken

Banken vil bevisstgjøre og motivere kundene sine.

TESTSTADIUM: Snart vil alle Sparebank 1-kunder få «Mitt Klimaspor» i mobilbanken sin, men tjenesten har fortsatt sine begrensninger og er på teststadiet. Foto: Sparebank 1 SR-bank
TESTSTADIUM: Snart vil alle Sparebank 1-kunder få «Mitt Klimaspor» i mobilbanken sin, men tjenesten har fortsatt sine begrensninger og er på teststadiet. Foto: Sparebank 1 SR-bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du kunde hos en Sparebank 1-bank, kan du innen kort tid få omregnet kortkjøpene dine til klimautslipp via den nye tjenesten Mitt Klimaspor.

Foreløpig har blant annet Sparebank 1 SR-bank og SMN rullet ut denne tjenesten til kundene sine, uten de store markeringene og med beta-merking.

Ikke feilfri

- Det er viktig å understreke at «Mitt Klimaspor» fortsatt har sine begrensninger, altså at tjenesten er et estimat og ikke gir 100 prosent riktige tall, sier fagleder Øyvind Knoph Askeland i Sparebank 1 SR-bank til DinSide.

Han trekker fram at klimasporet foreløpig er basert på automatisk kategorisering, og at innkjøp kan havne i feil kategori. Betaler du noe på vegne av andre, for eksempel mat eller strøm til hele husholdningen, vil dette telle på ditt klimaspor, selv om det egentlig burde blitt delt på flere.

Bruker du kort fra en annen bank, vil ikke dette forbruket være med i beregningene heller.

- Det vi vet, er at denne tjenesten vil gi kundene våre oversikt over hvilke kategorier i forbruket deres som bidrar til mest klimautslipp. I førsteomgang handler dette om å bevisstgjøre, gi innsikt og forståelse, men vi ser for oss at dette på sikt kan bidra til endringer i forbruk, sier Askeland.

MOTIVERENDE? Det er målet til Sparebank 1 å skape miljøvennlige vaner med den nye mobilbank-tjenesten sin. Foto: skjermdump
MOTIVERENDE? Det er målet til Sparebank 1 å skape miljøvennlige vaner med den nye mobilbank-tjenesten sin. Foto: skjermdump Vis mer

- Positivt

Forbrukerrådet har ikke gjennomgått hele tjenesten, men forutsetter at Sparebank 1 opererer innenfor lovens rammer og ikke bruker dataene til deling eller annet.

- Vi har over tid argumentert for at det bør gjøres mer systematiske beregninger av forbruksbaserte klimautslipp, fordi vi etterlyser en mer aktiv politikk for at det blir enklere å ta gode miljøvalg som norsk forbruker, sier leder for forbrukerpolitikk Gunstein Instefjord til DinSide.

- Det handler om å gjøre miljøvennlige valg til et godt alternativ for alle forbrukere, ikke bare de som er over gjennomsnittet opptatt av miljø. Vi er derfor positive til at Sparebank 1 tilbyr en slik tjeneste, som kan gi forbruker en bedre oversikt, fortsetter han.

SMART SPARING: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvorfor du taper på å ha pengene på konto med lav rente. Video: Stig Fiksdal Vis mer

- Legg ansvar der det monner mest

Framtiden i våre hender heier på alle tiltak som gjør det enklere å ta miljøvennlige valg, og når det gjelder utslipp fra forbruk vet de at det er direkte sammenheng mellom det og hvor rik du er.

- Det er bra hvis «Mitt Klimaspor» kan bidra til bevissthet rundt eget forbruk og utslippene fra dette, sier fagrådgiver Embla Husby Jørgensen til DinSide.

- Når det er sagt, mener vi at ansvaret for å kutte utslipp ikke skal plasseres hos forbrukerne alene. Vi ønsker oss politiske og strukturelle løsninger som får bukt med overforbruk og sløsing, tillegger hun.

Jørgensen mener det er bra at banker er bevisst sitt ansvar for å kutte klimagassutslipp, men vil utfordre dem til å legge innsatsen der det monner mest. Da er det andre ting enn å påvirke forbruksvaner som er mest avgjørende, ifølge henne:

- Det aller viktigste bankene gjør for bærekraftig forbruk, er kravene de stiller til selskapene, blant annet ved å slutte å finansiere de mest forurensende industriene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer