Visste du at...

... en svak krone kan være bra for norsk økonomi?

Hvordan vil finanskrisen påvirke din økonomi? Foto: Per Ervland
Hvordan vil finanskrisen påvirke din økonomi? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei alle som prater om finanskrisen uten å forstå hva de prater om? Lei blodige overskrifter og dramatikk? Vi skal prøve å gi deg de svarene du søker.

Har du spørsmål om finanskrisen? Send inn til okonomi@dinside.no

Hvordan påvirker krisen norsk økonomi?

Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden, skriver Norges Bank i sin siste pengepolitiske rapport. Uroen i finansmarkedene har påvirket vår fremtidstro, og også bedriftene har mindre tro på fremtiden. Utsiktene for investeringer og forbruk er svekket, aksjekursene har falt betydelig, olje- og råvarepriser har gått ned, og påslagene i pengemarkedsrenten har økt.

I Norge merker vi finanskrisen på flere måter. Etter modell fra Norges Bank deler vi dette opp i fire ulike kanaler:

1. Rente- og kredittkanalen:
Finansieringskostnadene for bedrifter og husholdninger har steget noe mer enn utviklingen i styringsrenten skulle tilsi siden forrige Pengepolitiske rapport. Det vil si at vi betaler noe mer for å låne penger enn det Norges Bank regnet med. Dermed har vi hatt en lavere vekst i vår disponible inntekt, altså mindre penger til rådighet, noe som fører til lavere etterspørsel etter investeringsvarer både hos husholdninger og bedrifter.

Bankene har begynt å stille strengere krav til sikkerhet og betalingsevne enn før, og de har begrenset muligheten til å ta opp nye lån. Det gjør at vi kjøper færre boliger og kan/vil betale mindre for dem. Bankenes strenge krav gjør også at bedriftene investerer mindre.

Det har blitt vanskeligere å låne penger

2. Forventningskanalen:
Hva vi tror om fremtiden, har mer å si enn vi kanskje er klar over. Forventningene om svakere utvikling i økonomien og økt arbeidsledighet kan føre til at vi ønsker å redusere gjelden vår og heller spare eller legge penger til side for å ha økonomiske buffere. Dette påvirker veksten i Norge ved at vi får lavere forbruk (konsum) og økt sparing.

Usikkerheten om utviklingen fremover kan gjøre at både bedrifter og husholdninger utsetter eller avlyser investeringsbeslutninger som igjen demper veksten i økonomien.

Høyere eller lavere priser? Du er med på å bestemme

3. Formueskanalen:
Fall i boligpriser og aksjeverdier gir et fall i privat formue. Lavere panteverdier på bolig kan føre til at husholdningene vil ønske å redusere gjelden sin, og det kan bli vanskeligere å få lån. Det vil virke dempende på investeringer og konsum.

Lavere aksjekurser og høy volatilitet kan gjøre det vanskeligere for bedriftene å hente inn ny egenkapital. Dermed er grunnlaget for nye investeringer svekket.

4. Eksportkanalen:
Finanskrisen rammer også våre handelspartnere. Norske varer vil ikke være like lett å omsette i utlandet. Dette vil gjelde for alle land som eksporterer varer.

Fallende priser i verdensmarkedet gir lavere lønnsomhet for bedriftene. Det kan gi lavere investeringer i norske bedrifter.

Hva kan du gjøre for å holde Norge i gang? Les tipsene her

Hvor lenge vil krisen vare?

Det er usikkerhet knyttet til både styrken og varigheten av finanskrisen og hvor raskt og sterkt den vil virke på realøkonomien. Norges Bank anslår at finanskrisen i hovedsak får virkninger for veksten i norsk økonomi mot slutten av 2008 og i 2009.

Bra med svak krone?

Finansuroen har ført til at bankene holder på pengene sine og vegrer seg for å låne til hverandre. Dette har gjort at pengemarkedsrentene har økt internasjonalt og i Norge, og boliglånsrentene har blitt uforholdsmessig høye sammenlignet med Norges Banks styringsrente.

Den svake kronekursen merker også på folks lommebøker når de skal utenlands eller handle med utlandet. Vi har i en lang periode vært godt vant med en krone som stadig har styrket seg mot utenlandsk valuta, men nå har trenden snudd. Årsaken er at den norske krona anses for å være en råvarevaluta og er svært sensitiv for endringer i oljeprisene.

Men den svake kronekursen demper noe av virkningen knyttet til lavere etterspørsel ute. Når krona er svakere, er det lettere for norske bedrifter å eksportere varer og konkurrere på det internasjonale markedet.

Krona vil styrke seg igjen

Har du spørsmål om finanskrisen? Send inn til okonomi@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer