Visste du at...

... en svak krone kan være bra for norsk økonomi?

Hvordan vil finanskrisen påvirke din økonomi? Foto: Per Ervland
Hvordan vil finanskrisen påvirke din økonomi? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei alle som prater om finanskrisen uten å forstå hva de prater om? Lei blodige overskrifter og dramatikk? Vi skal prøve å gi deg de svarene du søker.

Har du spørsmål om finanskrisen? Send inn til okonomi@dinside.no

Hvordan påvirker krisen norsk økonomi?

Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden, skriver Norges Bank i sin siste pengepolitiske rapport. Uroen i finansmarkedene har påvirket vår fremtidstro, og også bedriftene har mindre tro på fremtiden. Utsiktene for investeringer og forbruk er svekket, aksjekursene har falt betydelig, olje- og råvarepriser har gått ned, og påslagene i pengemarkedsrenten har økt.

I Norge merker vi finanskrisen på flere måter. Etter modell fra Norges Bank deler vi dette opp i fire ulike kanaler:

1. Rente- og kredittkanalen:Finansieringskostnadene for bedrifter og husholdninger har steget noe mer enn utviklingen i styringsrenten skulle tilsi siden forrige Pengepolitiske rapport. Det vil si at vi betaler noe mer for å låne penger enn det Norges Bank regnet med. Dermed har vi hatt en lavere vekst i vår disponible inntekt, altså mindre penger til rådighet, noe som fører til lavere etterspørsel etter investeringsvarer både hos husholdninger og bedrifter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer