Visste du dette om hjernen?

Hvorfor husker vi alltid de mest irriterende låtene, og hører de blinde virkelig bedre?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er noe av det som nevrologene Sandra Aamodt og Sam Wang ønsker å oppklare en gang for alle i sin nye bok "Welcome To Your Brain".

Vi spurte hjerneforsker Per Brodal ved Universitetet i Oslo (UiO) om hva vi skal tro om forfatternes påstander.

De vanligste mytene

 • Myte nr.1:
  Du bruker aldri mer enn ti prosent av hjernekapasiteten

  Det er kanskje den største myten av dem alle, skal vi tro forfatterne. For selv om du deler denne oppfatningen med halve verdens befolkning, er sannheten at du bruker hele hjernen hver eneste dag, hevder de.

  - Det er umulig å dokumentere nøyaktig hvor mange prosent vi bruker av hjernen, så denne påstanden er nok basert på ganske tynne data, samstemmer Brodal, og legger til:

  - En ting er at vi har et stort læringspotensial, men teorien om at vi til en hver tid bare skal bruke en viss del av hjernens kapasitet finnes det ikke holdepunkter for.

  Les også: Ny hjerne? Gjerne det

 • Myte nr.2:
  Blinde hører bedre

  Brodal mener det er hevet over enhver tvil at personer som er født blinde, sammenlignet med seende, bruker mer av sin hjernekapasitet på andre former for sanseinformasjon.

  - En blind person må for eksempel bruke hørselen i større grad til å orientere seg enn en person som kan se. Men det er ikke dermed sagt at en som er blind, har bedre hørsel og kan fange opp lyder som en seende ikke kan. Det går mer på evnen til å bruke hørselen aktivt, forklarer han.

  Les også: Blinde fikk synet tilbake

  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


 • Myte nr.3:
  Smartere dess større hjerne

  - Dette var faktisk en myte inntil ganske nylig, humrer Brodal, og legger til at nyere undersøkelser har vist at det er en viss sammenheng mellom hjernevekt og IQ.

  Han understreker imidlertid at det er snakk om marginale forskjeller, og påpeker at man ikke kan sammenligne på tvers av kjønn. Det er fordi kvinner generelt har en noe mindre hjerne enn menn, uten at dette har sammenheng med forskjeller i IQ eller andre mentale ferdigheter.

  Les også: Mindre redd med tykk hjerne

 • Myte nr.4:
  Babyhjerner blir smartere av klassisk musikk

  - Det ble gjort noen forsøk som tydet på dette for en stund siden, men de har ikke kunnet bekreftes. Det man kan si, er at de som blir tidlig vant til å lytte aktivt til musikk, høyst sannsynlig trener opp hjernen til å bli bedre også i andre mentale ferdigheter, sier Brodal.

  Han tror for øvrig ikke at det spiller noen rolle om det er klassisk musikk. Det viktigste er ifølge forskeren at det er noe man liker, og at det er en aktiv prosess - og ikke bare passivt mottak av lyd.

  Les også: Hjernen bestemmer for deg

  Men visste du dette om hjernen?

 • Fakta nr.1:
  Du kan ikke kile deg selv

  - Det stemmer. I hjernen er det nemlig noen effektive mekanismer som hjelper oss til å se bort fra sanseinntrykk som vi lager selv, og som derfor er forutsigbare. Det er ytre, uforutsigbare og ukontrollerbare sansesignaler som kan fremkalle opplevelsen av kiling, forklarer Brodal.

 • Fakta nr.2:
  En gjesp kvikker opp hjernen

  - Ja, det kan faktisk se ut som om at oppmerksomhetsnettverket i hjernen får økt aktivitet når man gjesper, sier hjerneforskeren.

  Les også: Gjespere mer forståelsesfulle

 • Fakta nr.3:
  Irriterende melodier henger seg opp i hjernen

  Vi opplever det vel alle fra tid til annen. Den irriterende dårlige låten du hørte på radioen om morgenen dukker opp i hodet med jevne mellomrom, og du tar deg til og med i å nynne på den.

  Ifølge nevrologene kommer det av hjernens behov for å gjenskape tidligere hendelser. Hjernens evne til å gjenkjenne situasjoner og rutiner er nemlig helt nødvendig for at vi skal fungere fra dag til dag. Så idet låten dukker opp i hodet ditt for n’te gang, er det bare hjernen som gjør jobben sin.

  - Dette er jo et velkjent fenomen, og sannsynligvis noe de fleste har erfart, medgir Brodal.

  Les også: Små valg tapper hjernen

 • Fakta nr.4:
  Dataspill gjør deg i stand til å håndtere flere ting samtidig

  - Man blir jo flink til det man holder på med, og hvis for eksempel et dataspill fordrer at du må håndtere flere ting samtidig, kan du nok bli bedre på det over tid. Men det er ikke nødvendigvis slik at dette kan overføres til andre situasjoner som krever samtidig behandling av annen type informasjon, mener Brodal.

  Les også: Menns hjerner trigger spilleglede

 • Fakta nr.5:
  Fysisk trening holder hjernen i gang

  - Det er påvist at fysisk trening har en rekke gunstige virkninger på hjernen. Det beste er selvfølgelig å trene hjernen både fysisk og mentalt. Kanskje kan vi si at fysisk trening gjør hjernen mindre sårbar og mer lærevillig - derfor bør man både trene og løse kryssord, råder han.

 • Fakta nr.6:
  Hjernen bruker mindre energi (watt) enn lyspæra i kjøleskapet

  - Det kan godt stemme, men hjernen står jo for en veldig stor andel av vårt totale energiforbruk. Den utgjør rundt to prosent av kroppsvekten, men krever femten prosent av blodstrømmen. Uansett får vi jo mye igjen for det, så hjernen er en effektiv maskin, understreker Brodal.

  Les også: Gjør hjernen til en supermaskin

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer