-Visste ikke om regelverket

Salg av E-sigarett med nikotin stoppet.

Denne annonsen, som nylig sto i en av landets riksaviser, er ulovlig. Importøren har inntil videre måttet stoppe all salg av nikotinampuller til E-sigaretten.
Denne annonsen, som nylig sto i en av landets riksaviser, er ulovlig. Importøren har inntil videre måttet stoppe all salg av nikotinampuller til E-sigaretten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag avslørte DinSide Helse at Sunnrøyk solgte og markedsførte E-sigaretten ulovlig i Norge. E-røyken er klassifisert som legemiddel, noe som betyr at man ikke har lov til å selge eller markedsføre produktet uten markedsføringstillatelse.

Les også: Dyrt å stumpe røyken

- Det er bra at dere fant ut av det. Vi var ikke klar over at den var klassifisert som legemiddel. Etter å ha lest artikkelen deres har vi inntil videre stoppet salget av nikotinampuller i Norge. Vi ønsker ikke å fremstå som et useriøst selskap som selger noe som er ulovlig, sier importør Wilbert Van Arkel til DinSide Helse.

- Jeg håper vi slipper store bøter ettersom vi ikke visste om regelverket, legger Van Arkel til.

Ulike regler

- Men dere burde jo selv sørge for å være oppdatert på regelverket?

- Produktet er såpass nytt at vi fant verken tester eller lover på det. Jeg fra Nederland og der er det lovlig og ettersom mange av lovene er like i Nederland og Norge antok vi at det også var lovlig å selge E-sigarettene her, sier Van Arkel og legger til;

- Det er lovlig å selge nikotinplaster og andre lignende produkter som inneholder like mye eller mindre nikotin som det E-sigaretten gjør, derfor regnet vi med at det var lovlig å selge den elektroniske sigaretten i Norge. Skulle det vise seg at myndighetene krever at ampullene skal inneholde mindre nikotin, kan vi få produsert nye ampuller etter myndighetenes foreskrifter.

Les også: Vil forby røyking i bil

Statens legemiddelverk sa fredag til DinSide at de ville forfølge saken.

- Vi har ikke kommet så langt med saken ettersom vi først ble gjort kjent med dette på fredag, men vi vil rette en henvendelse dit i løpet av uka, sier jurist i Statens legemiddelverk, Cathrine Sedeniussen.

Hun opplyser at de samtidig vil gjøre en evaluering av produktet for å se om det er behov for å omklassifisere det.

E-sigarett uten nikotin

- Hva skjer videre med Sunrøyk?

- Vi vil avvente salget av nikotinampuller til helsemyndighetene har gjort ordentlig research selv. Vi er et lite selskap og har ikke millioner å bruke på forskning. Derfor håper vi myndighetene gjør de undersøkelsene som er nødvendig, gjerne i samarbeid med KOLS-foreningen og Kreftforeningen. Vi håper at myndighetene vil samarbeide med oss istedenfor å motarbeide oss. Vårt ønske er at vi kan jobbe sammen for bedre helse.

Les også: Rødvin godt for røykere

I verste fall vil hele bedriften måtte avvikles.

- Får vi ikke lov til å selge nikotinampuller, kan vi fortsette å selge sigaretten med smaksstoffer. Skulle myndightene forby også disse, er det bare for oss å avvikle hele butikken. Vi kan selvfølgelig legge siden på en utenlandsserver og fortsette salget, men det vil vi ikke gjøre. Vi vil fremstå som seriøs og ryddig, sier Van Arkel.

Han presiserer at det fortsatt er mulig å kjøpe E-sigaretten, men da uten nikotin-ampuller.

- Det er et batteridrevet produkt som inneholder godkjente smaksstoffer og vann. Når vi selger det uten nikotin, gjør vi ikke noe ulovlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer