Vitaminer beskytter ikke mot kreft

En gjennomgang av 14 store placebokontrollerte studier tyder på at antioksidanter i tablettform ikke virker forebyggende mot kreft i mage-tarmkanalen.

Publisert
Sist oppdatert

Daglig tilskudd av vitaminer og antioksidanter beskytter ikke mot kreft i mage og tarm, viser en gjennomgang av studier med til sammen 170.000 personer, som blir publisert i verdens mest anerkjente legetidsskrift i morgen.

Ifølge studien som skal publiseres i The Lancet er det mye som tyder på at betakaroten tatt som tabletter i noen tilfeller til og med øker risikoen. Det er resultatet av den hittil største analysen av studier om sammenhengen mellom antioksidanter og kreft.

Studien går imot en rekke teorier om at tilskudd av antioksidanter forebygger kreft i mage-tarm systemet.

Analysen ble ledet av Goran Bjelakovic ved Rigshospitalet i København.

Forskerne har gått gjennom 14 studier med omtrent 170.000 personer der tilskudd av antioksidanter som tabletter - i form av betakaroten, A-, C-, E-vitamin og selen ble studert.

I alle studiene ble personene som fikk kosttilskudd sammenlignet med en kontrollgruppe som fikk placebotabletter.

Forskerne konkluderer med at ingen av antioksidantene ga noen beskyttelse mot kreft i mage, spiserør, tarm, lever og bukspyttkjertel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer