Vitaminer= stort sett penger i do

Bruker du hundrevis av kroner på vitamintilskudd? - Som å kaste penger ut av vinduet, sier ekspert.

Et sunt og balansert kosthold vil være tilstrekkelig for de fleste, mener eksperten. Foto: Colourbox
Et sunt og balansert kosthold vil være tilstrekkelig for de fleste, mener eksperten. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endel mennesker bruker mye penger på vitaminer, men dette kan i verste fall bidra til å forverre helsen, ifølge en ledende britisk ernæringsfysiolog.

De fleste som tar vitamintilskudd er nemlig blant de ”friske bekymringsfulle”, og vitaminene gir dem ingen ekstra fordeler, enten det er snakk om mineraltabletter, omega-3 tilskudd eller vitaminkapsler, ifølge Brian Ratcliffe ved Robert Gordon University i Aberdeen.

Et sunt og balansert kosthold vil være tilstrekkelig for de fleste, mener han, men legger til at vitamintilskudd kan være verdifullt for eldre personer.

- Mange trenger ikke tilskuddene de tar. Min største bekymring er at de sløser bort pengene sine, og heller sponser en industri som utnytter seg av folks bekymringer, fortalte Ratcliffe i en presentasjon under British Science Festival.

Hjemme i Norge mener også ekspertene at det kan være unødvendig med vitamintilskudd:

Et variert kosthold er nok

- Når du spiser så variert som du sier (og kanskje legger til frukt og grønnsaker), er det vanligvis ikke nødvendig å ta noe vitamintilskudd. Et sunt og variert kosthold inneholder nok av de vitaminene og mineralene som du trenger, har farmasøyt Arne Yndestad tidligere besvart på /nodvendig-med-vitamintilskudd">Lommelegen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.