Vitaminer uten effekt

Vi kjøper populære kosttilskudd for flere milliarder kroner hvert år. - Penger ut av vinduet, mener kritikerne.

Publisert
Sist oppdatert

Kosttilskudd med vitaminer og mineraler er blitt milliardbutikk i Norge. Et av de viktigste ordene i butikkhyllene er "antioksidanter" som kan beskytte oss mot alt fra aldring og Alzheimers til kreft. På papiret.

For i praksis har mange av disse tilskuddene liten eller ingen effekt. Og i verste fall kan de gjøre deg enda sykere, er konklusjonen i en artikkel i det vitenskapelige magasinet New Scientist.

Bortkastede penger- Helt siden begynnelsen av 90-tallet har forskere testet disse tilskuddene med gode, vitenskapelige metoder. Men om og om igjen uteblir effekten av tilskuddene.

- Det er riktig at antioksidantene slår knockout på frie radikaler i et laboratorieglass. Men med en gang de kommer innenfor den menneskelige kroppen, ser de ut til å bli overraskende maktesløse. Ikke bare svikter de i å forebygge oksidering i kroppen, de kan til og med gjøre vondt verre, skriver artikkelforfatteren Lisa Melton i New Scientist.

Hun viser til undersøkelser av blant annet betakaroten og vitamin E som har gitt forskerne mye hodebry de siste årene. Et større studie av betakaroten, viste at tilskuddet kunne øke risikoen for lungekreft,mens vitamin E kan ha en negativ effekt i store doser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer