Vitaminet som holder deg ung

Vitamin D kan være den reneste ungdomskilden. Solskinnsvitaminet senker nemlig aldringsprosessen i celler og vev.

I tillegg til sollys er fisk som laks og marell, gode kilder til vitamin D. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
I tillegg til sollys er fisk som laks og marell, gode kilder til vitamin D. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trolig trenger vi 5-10 ganger mer vitamin D enn det som anbefales fra myndighetene og det haster å justere opp anbefalingene.


Er du ute etter å bevare ungdommen, bør du lese videre. For nå kan forskere ha funnet løsningen. Ved ved King's College London har forskere nemlig sett på mer enn 2.000 kvinner og funnet at de med høyere vitamin D-nivåer hadde færre aldersrelaterte forandringer i arvematerialet sitt.

Solen er den viktigste kilden til Vitamin D. Vtiaminet finnes blant annet også i tran.

- Det er mulig at solen, som kan øke risikoen for hudkreft, også kan ha en helsegunstig effekt på aldringsprosessenen generelt, sier professor og studiemedforfatter Tim Spector, til BBC.

Les mer: Slik lever du lenge

- Spennende resultater
Kvinnene i studien var mellom 18 og 79 år, og forskertemaet målte mengden vitamin D i blodet deres. De sammenliknet dette med lengden på såkalte telomerer i de hvite blodcellene. En telomer er den aller ytterste delen av et kromoson. Forkortelse av disse er en måte å studere aldringsprosess på cellenivå.

Etter å ha justert for andre faktorer som alderen til den enkelte testpersonen, fant forskerne at det var mer sannsynlig at kvinnene med høyere vitamin D-nivåer hadde lengre telomerer i cellene sine, og vise versa.

D-vitamin for hele kroppen

- Disse resultatene er spennende fordi de viser for aller første gang at mennesker som har høye nivåer vitamin D, kan eldes saktere enn dem som har lave nivåer at vitaminet, sier studieleder professor Brent Richards.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


- Reduserer sykdomsrisiko
Professor i medisin Rolf Jorde ved Universitetet i Tromsø synes studien er spennende. Men han presiserer at han ikke er kjent med sammenhengen mellom vitamin D og telomerlengde. Ifølge Jorde er det kun én effekt som er opplest og vedtatt når det gjelder vitaminet:

- Og det er skjelettets oppbygging. Andre ting det kan være gunstig for, men som er høyst usikkert, er forebygging av diabetes, depresjon, blodtrykk og kreft, sier han.

Indremedisiner Fedon Lindberg mener vitaminet kan forlenge livet ved å redusere risikoen for visse sykdommer.

- Fra å tro at vitamin D bare er noe som er bra for benbyggingen, vet vi nå at det forlenger livet ved å redusere risiko for tidlig død av alle årsaker. Det minsker risikoen for diabetes, hjertesykdom, MS og ikke minst kreft, samt at det bedrer prognosen etter behandling for kreft, sier han til DinSide Helse.

Lindberg sier vi i Norge får i oss altfor lite vitamin D og mener vi trolig trenger fem-ti ganger mer vitamin D enn det som anbefales fra myndighetene. Det haster å justere opp anbefalingene, det vil ha dramatisk positiv effekt for folkehelsen, hevder han.

Les også: Føflekker kan spå framtida:

- Ikke entydig bevis
Jorde minner om at den britiske studien er en av mange såkalte tverrsnittstudier som ser på assosiasjoner, men det betyr ikke at det er en årsakssammenheng.

- Studien føyer seg inn i en lang rekke studier som viser at de med høyere vitamin D-nivåer kommer best ut, men det betyr ikke at det er vitamin D som er årsaken, sier han.

Forskerne understreker også at det trengs mer forskning for å slå fast virkningen til vitamin D.

Utenlandske eksperter som har kommentert studien overfor BBC, sier annen forsking viser at personer som dør i en bestemt alder, kan ha store forskjeller på telomerlengde.

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Visste du at solmangel kan gi deg vitaminmangel?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer