Vitaminmangel av solkrem? Pøh!

Myten om at solkrem blokkerer alt det sunne fra sollyset er herved knust av danske forskere.

D-vitamin er viktig for å holde beina sterke. Foto: Colourbox.com
D-vitamin er viktig for å holde beina sterke. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig å bruke solkrem for å beskytte mot hudkreft. Spørsmålet mange stiller seg er om kroppen klarer å omdanne sollys til vitamin D når den er smurt inn med fet solkrem?

De viktige vitaminene

Solkrembrukere hadde mer vitamin D

En ny dansk undersøkelse slår overraskende fast at solkrem ikke blokkerer dannelsen av det viktige D-vitaminet, noe man tidligere har trodd. Det skriver det danske forbrukernettstedet FPN.dk.

Forskerne kom fram til dette ved å måle D-vitamininnholdet i blodet til nesten 1000 kvinner. I tillegg måtte kvinnene svare på spørsmål om sine solvaner, som hvor ofte de er ute i solen, om de bruker solkrem, og når på dagen de er ute i solen.

Her er de beste solkremene

Resultatene viser at kvinner som ofte bruker solkrem, har et høyere innhold av vitamin D i blodet enn kvinner som sjelden eller bare en gang i blant bruker solkrem.

- Resultatet av undersøkelsen er overraskende, forteller dr.med Lars Rejnmark, som er en av forskerne bak undersøkelsen. Han legger til at selv om man bruker solkrem, vil en liten dose solstråler likevel klare å trenge seg inn gjennom huden, og dette er nok til å danne tilstrekkelig med vitamin D.

Tidligere amerikansk forskning har vist at bruken av solkrem med faktor åtte eller høyere blokkerer hudens evne til å danne vitamin D.

Unngå smøretabbene

Ekspertene har lenge anbefalt oss å sørge for små doser med sol på kroppen, fordi sol er den beste kilden til vitamin D. Huden omdanner nemlig sollys til vitamin D.

D-vitamin regulerer kalkbalansen i skjelett og tenner. D-vitaminmangel kan forårsake såkalt engelsk syke hos barn. Sykdommen gir seg utslag i mykt og misformet skjelett, og myke knokler hos voksne. Forskning tyder også på at D-vitamin kan ha betydning for risiko for blant annet kreft, multippel sklerose og diabetes, ifølge Matportalen.

Slik forebygger du kreft

Sunnere kvinner

Den danske undersøkelsen viser at kvinner som ofte bruker solkrem og som tilbringer mer tid i solen, spiser fisk oftere enn kvinner som tilbringer mindre tid i solen. Fet fisk er som kjent en viktig kilde til vitamin D.

De beste kostholdsrådene

Dette gir ifølge Rejnmark en god forklaring på hvorfor resultatene ble som de ble. For kvinner som bruker solkrem er oftere mer bevist på sunnhet og bruker solkrem for å beskytte seg mot hudkreft.

Resultater fra Helseundersøkelsen i Oslo 2000-01 (HUBRO) viser at pakistanske innvandrere har svært høy forekomst av alvorlig vitamin D-mangel sammenliknet med etniske nordmenn, ifølge Folkehelseinstituttet. Andre undersøkelser viser at mange nordmenn også får i seg for lite D vitamin, mellom 1-5 mikrogram per dag, ifølge Nettdoktor. Den anbefalte mengden er på 5-10 mikrogram per dag.

Vi får for lite sol

Den danske forskeren anbefaler at du sørger for å komme deg ut i sollys i cirka et kvarter om dagen – men at du aldri er ute så lenge at huden blir rød. I tillegg er det viktig å spise mat som inneholder vitamin D.

- Hvis du er i tvil om du får i deg nok D vitamin, kan det være lurt å ta kosttilskudd, sier Rejnmark.

Den nye forskningen er utført ved Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer