Vitaminmangel av solkrem? Pøh!

Myten om at solkrem blokkerer alt det sunne fra sollyset er herved knust av danske forskere.

D-vitamin er viktig for å holde beina sterke. Foto: Colourbox.com
D-vitamin er viktig for å holde beina sterke. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig å bruke solkrem for å beskytte mot hudkreft. Spørsmålet mange stiller seg er om kroppen klarer å omdanne sollys til vitamin D når den er smurt inn med fet solkrem?

De viktige vitaminene

Solkrembrukere hadde mer vitamin D

En ny dansk undersøkelse slår overraskende fast at solkrem ikke blokkerer dannelsen av det viktige D-vitaminet, noe man tidligere har trodd. Det skriver det danske forbrukernettstedet FPN.dk.

Forskerne kom fram til dette ved å måle D-vitamininnholdet i blodet til nesten 1000 kvinner. I tillegg måtte kvinnene svare på spørsmål om sine solvaner, som hvor ofte de er ute i solen, om de bruker solkrem, og når på dagen de er ute i solen.

Her er de beste solkremene

Resultatene viser at kvinner som ofte bruker solkrem, har et høyere innhold av vitamin D i blodet enn kvinner som sjelden eller bare en gang i blant bruker solkrem.

- Resultatet av undersøkelsen er overraskende, forteller dr.med Lars Rejnmark, som er en av forskerne bak undersøkelsen. Han legger til at selv om man bruker solkrem, vil en liten dose solstråler likevel klare å trenge seg inn gjennom huden, og dette er nok til å danne tilstrekkelig med vitamin D.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer