VM-stress i sofakroken

Fotball og øl med England - Sverige i sofaen, gir høyere puls og stressnivå enn kroppen setter pris på. Nå forsker britene på fotball-stresset.

Publisert
Sist oppdatert

Fotball på TV er ikke bare fryd og glede. En sveitsisk undersøkelse etter forrige fotball-VM viser at risikoen for hjerteproblemer økte med 60 prosent i løpet av turneringen.

Nå vil britiske forskere bruke vitenskapelige metoder for å avsløre mekanismene bak fotballstresset. Utstyrt med en stor TV-skjerm, medisinsk utstyr og noen kasser gratis øl, tester de reaksjonene til britiske fotballsupportere.

- Våre første forsøk under kampen England - Paraguay viser at pulsen stiger til hundre slag i minuttet. Supporterne produserer også mye mindre spytt, som er et vanlig tegn på høyt stressnivå, sier forskeren Mike Gleeson til nyhetsbyrået Reuters.

TippestressForskerne fra Loughborough University har fått økonomisk støtte fra tippeselskapet Betfair som tilbyr fotballtipping over internett. Undersøkelsen skal også gi svar på om tipping på resultatet kan gi enda høyere stressnivå under kampen.

Supporterne får målt pulsen og må avlevere spyttprøver før, under og etter kampen. Spyttet kan fortelle om nivåene av stresshormonet kortisol som også har en sammenheng med produksjonen av adrenalin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer