Voksen med ADHD

Har du problemer med konsentrasjon og oppmerksomhet? ADHD er ikke bare en diagnose for hyperaktive barn.

Publisert
Sist oppdatert

 

Begrepet er en forkortelse for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder som betyr at det er vanskelig å holde på oppmerksomheten og holde seg i ro.

Ikke bare for barn
Mange unge med ADHD opplever at hyperaktiviteten blir noe bedre når man kommer i voksen alder. Men problemer med konsentrasjon og å holde oppmerksomheten blir ikke nødvendigvis borte selv om puberteten er over.

Over 100.000 voksne nordmenn kan ha diagnosen ADHD, mange av dem uten å forstå hvorfor de sliter med oppmerksomheten.

Vanskelig diagnose
Mye tyder på at ADHD er arvelig. Det er et ekstra tydelig fenomen blant de som fortsatt har store problemer i voksen alder.

Men det er ikke så lett å gi en presis diagnose for mange som sliter med konsentrasjonsproblemer eller hyperaktivitet. ADHD kan ha forskjellig utslag hos forskjellige personer og symptomene vil ofte endre seg over tid. Mange som får diagnosen ADHD sliter også med andre problemer som depresjoner, angst og adferdsproblemer. Det gjør det ekstra vanskelig for en lege eller psykolog å stille riktig diagnose.

Kan få hjelp
Desverre finnes det ingen kjent behandling som kan kurere ADHD. Men både medikamenter og forskjellige former for terapi kan gjøre det lettere å håndtere problemene.

Forskere kommer stadig nærmere et svar på hvordan konsentrasjonsproblemer og hyperaktivitet kan oppstå. Det betyr at det stadig utvikles nye former for behandling som kan gjøre det lettere å leve med ADHD

Har du ADHD?
Diagnosen ADHD er et sammensatt fenomen som bør undersøkes av en lege. Men det finnes noen symptomer som opptrer ofte hos menesker med ADHD. Symptomene inkluderer:

- Rastløshet og "maur i beina"

- Problemer med å konsentrere seg og fokusere på et bestemt tema eller aktivitet

- Starter mange prosjekter samtidig men fullfører sjelden

- Vanskeligheter med å organisere og tilpasse seg organisering

- Glemmer ofte avtaler og forpliktelser

- Vanskeligheter med å sitte stille under møter eller andre aktiviteter.

- Mister eller roter bort ting ofte

Om du eller noen du kjenner er plaget av disse problemene er det mulig at årsaken kan forklares ved ADHD. En samtale med fastlegen din vil være det første skrittet for å få gjort en skikkelig undersøkelse.

Mozon 22.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer