Vaksine

Voksne skal få tilbud om regelmessig vaksinering

Voksne nordmenn skal få tilbud om å bli regelmessig vaksinert mot blant annet kikhoste og stivkrampe.

OPPFRISKINGSVAKSINER FOR VOKSNE: Det er ikke alle vaksiner som varer livet ut. Noen må fylles på, som kikhoste- og stivkrampevaksine. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
OPPFRISKINGSVAKSINER FOR VOKSNE: Det er ikke alle vaksiner som varer livet ut. Noen må fylles på, som kikhoste- og stivkrampevaksine. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

På sikt kan flere nye vaksiner komme på plass, blant annet mot vannkopper, skriver fagbladet Journalen.

Forslaget kommer i en rapport som Folkehelseinstituttet (FHI) har overrakt til Helse- og omsorgsdepartementet.

FHI anbefaler et helt nytt nasjonalt vaksinasjonsprogram for voksne.

Målet er at voksne som ikke har tatt barnevaksinene, skal kunne få dem. I tillegg vil de som har fått dem, få tilbud om regelmessige oppfriskningsdoser for å bevare effekten. Friske eldre over 65 år vil i programmet også få tilbud om vaksinasjonsdekning mot pneumokokker.

Tiltakene vil ifølge FHI føre til at det blir færre legebesøk og mindre bruk av antibiotika.

Oppfriskningsdoser

Ikke alle barnevaksinasjonene gir beskyttelse livet ut. Det anbefales derfor at alle voksne tar vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio omtrent hvert tiende år.

FHI understreker at dette gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise.

Oppfriskingsdoser er viktig både for sin egen, individuelle beskyttelse, men også for å opprettholde høy immunitet i befolkningen.

Slik det er i dag, er det opp til den enkelte å overvåke egen vaksinasjon og å finne ut når det er behov for påfyll. Det er også en kostnad den enkelte må ta.

FHI skriver på sine nettsider at ved lav vaksinasjonsdekning kan sykdommer som vi har kontroll over i Norge i dag, som polio og difteri, komme tilbake.

Her kan du sjekke dine vaksiner

Om du er usikker på når du tok vaksiner og om du kanskje trenger en oppfriskingsdose, kan du sjekke alle dine vaksiner i vaksinetjenesten på helsenorge.no

Du finner det på samme sted som tjenester for andre helsetjenester, som resepter.

Du kan sjekke vaksinestatus for deg selv og egne barn under 16 år.

Informasjonen baserer seg på vaksinasjoner som helsestasjon, fastlege eller vaksinasjonssenter har registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer