Sommerjobb

Voldsom etterspørsel

Hele en av tre reiselivsbedrifter etterspør sommervikarer i år. Samtidig sier næringslivet at det er krevende å få tak i folk og frykter konsekvensene.

TRENGER FOLK: Norsk reiseliv melder om stort behov for sommervikarer i år. Nær seks av ti reiselivsvirksomheter sier mangel på arbeidskraft vil redusere muligheten til å hente seg inn etter pandemien. Arkivfoto: Halvard Alvik/NTB
TRENGER FOLK: Norsk reiseliv melder om stort behov for sommervikarer i år. Nær seks av ti reiselivsvirksomheter sier mangel på arbeidskraft vil redusere muligheten til å hente seg inn etter pandemien. Arkivfoto: Halvard Alvik/NTB Vis mer
Publisert

Etter to magre år som følge av koronapandemien er det voldsom etterspørsel etter sommervikarer. Halvparten av reiselivsvirksomhetene som ønsker feriehjelp i år, hadde ikke det i 2021.

– Vi nærmer oss en normaltilstand når det gjelder etterspørsel etter sommervikarer, og pandemieffekten ser ut til å være på vei vekk, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

Samtidig er det nye utfordringer på veien tilbake til normalen. To av tre store og mellomstore virksomheter sier at det er litt eller mye vanskeligere å få tak i folk i år, enn i fjor, ifølge Virke.

– Kamp om hodene

– Det er et presset arbeidsmarked vi står i, med rekordmange utlyste stillinger og kamp om hodene. Konsekvensene av å ikke få tak i arbeidskraft for virksomhetene i sommer er blant annet redusert inntjening, redusert kvalitet på tjenester og økt bruk av overtid, sier Horneland Kristensen.

Organisasjonen viser til at nær seks av ti reiselivsvirksomheter sier mangel på arbeidskraft vil redusere muligheten til å hente seg inn etter pandemien.

– Ta inn så mange som mulig

Blant de andre næringene som lever av å samle folk, kultur og opplevelser, sier fire av ti at mangel på folk vil redusere inntjeningen deres i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer