- Voldsomt!

Salget har eksplodert, og det er ikke så rart.

SALGSBOOM: Kiwis har sett en enorm økning i gjenbruksnett etter at prisen på plastposer gikk opp denne uken. Foto: Elisabeth Dalseg
SALGSBOOM: Kiwis har sett en enorm økning i gjenbruksnett etter at prisen på plastposer gikk opp denne uken. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka økte prisen på plastposer til 4,25 kroner i de fleste norske butikker. Det har gjort noe med salget, som stuper i de fleste kjedene.

Salget av gjenbruksnett og avfallsposer på rull, derimot er stigende.

Hos Kiwi økte salget av gjenbruksnett med hele 782 prosent sammenliknet med samme onsdag i fjor.

- Det er ganske voldsomt! sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til DinSide.

OPPBEVARING: Melk skal ikke oppbevares hvor som helst, her får du melke-tabbene du bør unngå i sommer. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Hun tror dette tyder på at flere ønsker å bruke gjenbruksnett i kombinasjon med avfallsposer på rull.

- Da sparer man både plast - og penger.

Også hos Rema og Coop har salget av gjenbruksnett skutt i været.

- Onsdag solgte vi nesten ti ganger flere handlenett enn onsdagen uka før, sier Emilie Våge, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Rema 1000.

Hos Coop har de sett en økning i salget på 32 prosent denne uka, mens salget av avfallsposer på rull har økt med 80 prosent, skriver selskapet i en pressemelding.

Spar mer enn tusen kroner i året

Det er enkelt å si at det lønner seg, men hvor mye kan man spare?

Dersom du handler tre ganger i uka, og kjøper to poser hver gang, vil det koste deg 1326 kroner i året. Dette er en økning på nesten 400 kroner fra da prisen på handleposer var tre kroner per stykk.

Et gjenbruksnett koster ti kroner i de fleste butikker, og er tjent inn når du har brukt det tre ganger. Det er likevel langt fra hele regnestykket. Noen ganger trenger du mer enn ett handlenett - og du må også betale for avfallsposer til bosset.

Bytter du ut de vanlige plastposene med to handlenett - og bruker avfallsposer på rull, blir sluttsummen likevel mye hyggeligere.

Kaster du like mange poser som før, vil den årlige kostnaden for avfallsposer være 131,04 kroner dersom du handler på Kiwi eller Extra, 79,84 kroner på Rema 1000.

Legger du til 20 kroner for to handlenett, vil det rimeligste alternativet koste deg 99,84 kroner.

Du kan altså spare opptil 1226,16 kroner dersom du bytter til handlenett og kjøper de rimeligste avfallsposene.

Gjenbruksnett med ekstra goder

Handelens miljøfond har laget en oversikt over hvor miljøvennlig de ulike posealternativene er, og hvor mange ganger du må bruke de ulike posealternativene for at det skal lønne seg.

- Det er bare viktig at man da bruker gjenbruksnettene igjen for at de skal ha en effekt, presiserer Arvin.

Handlenett i polyester eller nylon er det beste alternativet. Har du brukt det åtte ganger, tilsvarer det miljøbelastningen ved å kjøpe en plastpose og gjenbruke den som søppelpose. Handlenett i bomull har en mye større miljøbelastning - og handlenett i økologisk bomull må du bruke hele 68 ganger for at det skal lønne seg.

OM LOMMEBOKEN BESTEMMER: Avfallsposer på rull i kombinasjon med gjenbruksnett, er det rimeligste alternativet. Foto: Shutterstock / Scanpix
OM LOMMEBOKEN BESTEMMER: Avfallsposer på rull i kombinasjon med gjenbruksnett, er det rimeligste alternativet. Foto: Shutterstock / Scanpix Vis mer

Nettene til Kiwi er i nylon, mens Rema 1000s er laget av resirkulert gjenbruksplast. Handlenettene til Coop er laget av plast utvunnet av sukkerrør.

Alle har alternativer til ti kroner, men to av dem har en ekstra gulrot som kan lønne seg økonomisk:

Kiwis gjenbruksnett varer kanskje ikke evig, men du trenger bare betale for dem én gang. Blir det ødelagt, kan du ta det med i butikken og få et nytt.

Coop har flere nett, og velger du riktig gjenbruksnett, er det en ekstra bonus: Er du Coop-medlem og skanner nettet i kassen, får du en krone i gjenbruksbonus.

Har du to slike nett, som du bruker, vil du tjene 624 kroner i året, gitt handlemønsteret over.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer