Vondt i munnen?

Sjekk om også du lider av dette.

Leukoplaki er heldigvis som regel ufarlig. Foto: commons.wikimedia.org
Leukoplaki er heldigvis som regel ufarlig. Foto: commons.wikimedia.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er ikke alt helt på stell i munnen? Nettstedet WebMD har satt opp en liste over de 16 vanligste munnproblemene man kan ha. Kanskje finner du ut hva nettopp ditt problem kan skyldes her?

1. After

Ingen vet hva som forårsaker disse små, smertefulle blemmene man får på innsiden av munnen, men de kan utløses av blant annet allergi, betennelse, hormoner, stress og vitaminmangel. After oppstår på tungen, i kinnet og til og med på tannkjøttet, og varer som regel en uke eller to. Hardnakkede, alvorlige after kan behandles med bedøvende kremer og behandlinger som fåes på resept.

Les også: En million har munnsykdom

2. Munnsår

Et munnsår ser ut som en liten, væskefylt blemme på leppen eller rett utenfor leppekanten. Det kalles også forkjølelsessår, men har ingenting med forkjølelse eller sykdom å gjøre. Man blir vanligvis smittet av andre, for eksempel via et kyss eller et glass som noen andre har drukket av.

Munnsåret forsvinner som regel av seg selv i løpet av noen dager, men mange vil likevel ha noe for å lindre plagen i mellomtiden. På apoteket får du kjøpt reseptfrie kremer og salver som hjelper. Hvis du ofte er plaget med munnsår kan det også være lurt å ta en tur til legen for å få resept på sterkere saker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer