Vorter på tunga eller tannlegeskrekk?

Kanskje finner du løsningen på munnplagene her.

En av ti nordmenn lever heller med smerter enn å besøke tannlegen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
En av ti nordmenn lever heller med smerter enn å besøke tannlegen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alle problemer vi vil oppsøke tannlegen vår for. En av ti nordmenn velger faktisk å leve med tannråte og smerter på grunn av tannlegeskrekk, mens en av fem utsetter eller avlyser timen på grunn av for høye kostnader, viser undersøkelser.

Folk som er usikre og vil få råd mot plager, men ikke vil spørre legen, henvender seg ofte til Lommelegen for å få hjelp. Nettstedet kan ikke stille diagnoser, men gir deg råd og informasjon. Det er altså en fin plass å begynne hvis du ikke har mulighet til å komme deg til legen.

Vi har samlet sammen noen spørsmål og svar om tenner og munnhelse som har gått igjen på Lommelegen:

Les også: Munnen din avslører deg

Ekstrem tannlegeskrekk

Spørsmål: Jeg har ekstrem tannlegeskrekk og får panikk når jeg setter meg i stolen. Jeg har fem store hull som jeg tydelig kan se og to knekte tenner. Fins det noen mulighet for behandling på sykehus, med narkose? Og er det mulig å søke om økonomisk støtte siden skadene kommer fra sykdom og medisinering?

Svar: Det er heldigvis blitt mer oppmerksomhet rundt tannlegeskrekk, og mye mer forståelse for problemet blant tannleger. Universitetet i Bergen har en spesialavdeling for pasienter med tannlegeskrekk, og der kan de virkelig hjelpe. Odontologiklinikken i Oslo har også spesiell kompetanse på dette. Ellers er laserbehandling et alternativ som virkelig har hjulpet mange med tannlegeskrekk.

Les hele spørsmålet med svar her

Dårlig ånde? Da bør du spise oftere slik at spyttproduksjonen øker. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Dårlig ånde? Da bør du spise oftere slik at spyttproduksjonen øker. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Dårlig ånde

Spørsmål: Jeg har så lenge jeg kan huske vært plaget av dårlig ånde. Det har blitt verre og verre de siste årene. Dette plager meg så mye at min livskvalitet er på et minimum. Jeg er nøye både med tannstell og kosthold. Problemet er et belegg som legger seg på tungen. Går det an å bruke laser for å gjøre tungen glattere slik at det ikke dannes så mye bakterier der?

Svar: Jeg går ut fra at du har blitt undersøkt a tannlege og fått fastslått at det ikke finnes noen tannårsak til din dårlige ånde? Det viktigste i forhold til dårlig ånde er imidlertid å spise ofte, aldri mer enn tre timer mellom måltidene. Dette pga. spyttproduksjonen ved matinntak. Videre så er det viktig å få utelukket de vanlige årsakene til dårlig ånde, som sykdom i mandlene, bihuleproblem, røyking eller diabetes. Du bør også få foretatt en dyrkningsprøve fra tungen din hos legen.

Les hele spørsmålet med svar her

Vorter på tunga

Spørsmål: Om det er mulig å få vorter på tungen, så har jeg fått det! De ser ut som de jeg har på fingrene, som jeg ofte tygger på, og da har det sikkert smittet over! Jeg liker det lite. Hva kan man gjøre med vorter bakerst på tunga?

Svar: Jeg tror ikke du har vanlige vorter på tunga. Bakerst på tunga har alle noen litt større smaksvorter. Jeg tror det er disse du har sett. I så fall er disse helt normale og skal være der. Du kan kanskje sammenlikne med noen andre du kjenner?

Les hele spørsmålet med svar her

Ising i tennene

Spørsmål: Jeg er plaget med intens ising i fortennene. Nederst på dem er det en halv millimeter gjennomskinnelig kant jeg ikke kan huske har vært der før. Jeg har vært plaget med tilløp til magesår, er nå 27. Stemmer det at for mye magesyre kan føre til at tennene blir syreskadet ved at emaljen etser vekk? Hva kan jeg eventuelt gjøre for å bli kvitt isingen? Sensodyne hjelper ikke.

Svar: Dine observasjoner tyder på at noe av tannemaljen er borte. For sikkerhets skyld synes jeg du skal kontakte tannlegen igjen. Det er riktig at magesyre (og annen type syre) kan etse tenner, men de gir litt forskjellig klinisk bilde. Å bli kvitt isingen på egen hånd er ikke alltid like lett. Det kommer stadig nye produkter som heller ikke holder hva de lover. Fluorskylling, tabletter eller gel er av de muligheter som er enkle, billige og i noen tilfeller tilstrekkelig behandling.

Les hele spørsmålet med svar her

Kan HIV smitte overføres med tannbørsten?

Spørsmål: Er det mulig/sannsynlig å bli smittet av alvorlige sykdommer (les HIV) ved bytte av tannbørste? Er veldig bekymret for om jeg uten å vite det kan ha byttet tannbørste med min bror, som er smittet.

Svar: Når det gjelder alvorlig smitte overført via tannbørsten, må jeg dessverre si at dette kan forekomme. Tannbørsten inneholder mikoorgansimer, og under gunstige forhold kan dette overføres til andre. Hvorvidt sjansen er stor for spesifikt å få overført HIV-virus kan jeg ikke på stående fot uttale meg sikkerhet om. Men slik smitte kan skje fordi tannbørsting kan forårsake små sår. Teoretisk kan man nok tenke seg at en HIV-smittet har blødd fra tannkjøttet, og at smitte kan bli overført på den måten.

Les hele spørsmålet med svar her

Blødning fra tannkjøtt

Spørsmål: Jeg har ikke vært hos tannlegen på 20 år og nå har jeg stadig blødninger fra tannkjøttet, tildels ganske mye. Er eneste svar at jeg snarest bør oppsøke tannlege eller er det flere alternativer med kort/lang sikt?

Svar: Det er nokså sannsynlig at du har en sykdom som kalles periodontitt eller tannkjøttsykdom/tannløsningssykdom. Hovedårsaken er belegg/tannsten mellom tann og tannkjøtt, og det gir bakterieansamling. Disse bakteriene forårsaker en betennelse som etter hvert kan føre til at tennene går tapt. Det eneste alternativet jeg ser, er å oppsøke en tannklinikk.

Les hele spørsmålet med svar her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer