- Vurder østrogenbruken nøye

Dansk forsker advarer kvinner som bruker østrogen - det kan doble risikoen for brystkreft. Følg debatten i forumet.

Publisert
Sist oppdatert

En dansk undersøkelse har dokumentert at kvinner som bruker hormoner i forbindelse med overgangsalderen får dobbel risiko for brystkreft.

- Vår undersøkelse bekrefter resultatene fra de utenlandske undersøkelsene som foreligger. Derfor bør kvinner som allerede tar hormontilskudd ta behandlingen opp til revisjon og drøfte med legen om de trenger hormonene, sier seniorforsker, ph. d Anne Tjønneland ved Kræftens Bekæmpelse i Danmark.

Den danske undersøkelsen omfatter 23.618 kvinner i alderen fra 50 til 70 år og har gått over fem år. Undersøkelsen viser at risikoen for brystkreft øker hos kvinner som bruker hormontilskudd.

Størst er økningen, den mer enn dobles, blant brukere av hormontilskudd med progesteron og østrogen. Preparatene som kombinerer progesteron og østrogen er de mest brukte i Norge.

Mens man årlig diagnostiserer 26 tilfeller av brystkreft pr 10.000 kvinner som ikke bruker hormonmedisin, økte antallet til 56 tilfeller blant brukere av sekvensielle hormonpreparater og videre til hele 76 blant brukere av kontinuerlige. Oversatt til norske forhold betyr dette at anslagsvis 800 kvinner får brystkreft som har en sammenheng med hormonmedisiner hvert år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.