Vurderer du lavkarbo-diett?

Da bør du vite hva ketose er. Her får du vite det du trenger.

JA TIL EGG OG FETT PÅ MENYEN, NEI TIL BRØD: En typisk lav-karbo diett kjennetegnes av at du kutter ut ting som brød, pasta og særlig alle produkter som inneholder hvetemel - og andre matvarer som inneholder karbohydrater.  Foto: Colourbox
JA TIL EGG OG FETT PÅ MENYEN, NEI TIL BRØD: En typisk lav-karbo diett kjennetegnes av at du kutter ut ting som brød, pasta og særlig alle produkter som inneholder hvetemel - og andre matvarer som inneholder karbohydrater. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert hørt uttrykket ketose. Et søk i norske debattforum viser i alle fall at mange kvinner er opptatt av dette:

- Jeg var borte i to dager og da jeg kom hjem var jeg ute av ketose. - Da var tre uker i ketose over for denne gangen. - Har noen erfaring med ketose? Jeg har vært i ketose i cirka 1 uke, men har ikke gått ned særlig.

En diett som innebærer et lite inntak av karbohydrater kan forårsake ketose. Dette skjer når kroppen får en økt mengde kjemikalier, eller ketoner, i kroppen, noe som kan være potensielt helsefarlig, melder Medical News Today.

Les også: Blir du dum og syk av slankekuren, eller er den sikker og effektiv?

Karbohydrater viktig energikilde

Karbohydrater er den viktigste matgruppen, og Helsedirektoratet anbefaler at 50-60 prosent av energiinntaket kommer fra karbohydrater. Mat som inneholder mye karbohydrater er blant annet pasta, brød, poteter, ris, bønner og frokostblandinger. Mange av disse matvarene inneholder også mye stivelse.

Karbohydrater er også den viktigste kilden til energi. Proteiner og fett er viktige byggesteiner for kroppen, men er også energikilder. Karbohydrater regnes imidlertid ikke som essensielle næringsstoffer for mennesker, for kroppen kan få all energien den trenger fra protein og fett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer