Det er en noe uvanlig telefonlogg undertegnede Dinside-journalist har fått i løpet av den siste uka:

Bare så det er sagt, vedkommende har ingen bekjente i verken Kosovo, Burundi eller Somalia som mot formodning har slått på tråden for en hyggelig prat i disse corona-tider.

Svindel-metodene du mest sannsynlig blir utsatt for
Nye «wangiri»-bølger
Administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen hos Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) kan fortelle at de nå ser et par nye bølger av denne typen svindel.
- Denne svindelformen kalles «wangiri» etter det japanske uttrykket for «ett ring og kutt». Svindlernes mål er at offeret ikke skal rekke å svare på telefonen, men ringe tilbake på nummeret, hvilket er svært dyrt, forklarer Gundersen overfor Dinside.
- Ringer du opp igjen, møter du ofte lange talebeskjeder eller annet som gjør at du holder samtalen over tid, fortsetter han.
Dette skjer hvis du tar telefonen eller ringer opp igjen
Det er organiserte kriminelle som står bak disse wangiri-svindlene, og det er en milliardindustri.
Å svare på disse anropene koster ingenting - det er først om svindleren i samtalen forleder deg til å oppgi person- eller betalingsopplysninger at du blir lurt, ifølge Gundersen.
Det kan også være en talebeskjed som eksempelvis forteller deg at det er noe feil med kredittkortet, passet eller annet, og ber deg ringe tilbake innen en kort frist, og å ringe tilbake er, som sagt, svært dyrt.

Frykter ny svindelbølge
Ikke alltid fra landet det ser ut som
Ofte kommer disse svindelbølgene rett i forkant av ei helg, fordi svindlerne antar teleselskapene har færre mennesker på jobb i helgene, og at det derfor vil ta lenger tid før trafikken stanses. Det samme gjelder typiske feriedager, ifølge Norsis.
- For et par uker siden var det ei wangiri-bølge som tilsynelatende kom fra Nord-Korea, etterfulgt av ei bølge av numre fra Kosovo. I bølga fra Nord-Korea har teleoperatørene meldt om rundt 200 000 anrop i løpet av kort tid, hvorav det ble ringt tilbake i om lag 8000 av tilfellene, forteller Gundersen.
Men, det er faktisk sjelden anropet kommer fra det landet nummeret får deg til å tro. Det er nemlig forholdsvis enkelt for kriminelle å forfalske avsendernumre, for eksempel via programvarer som ruter telefontrafikken gjennom en rekke land.
- Landskoden er rett og slett forfalsket eller misbrukt av en såkalt anropsgenerator, understreker Gundersen.
Derfor ringer svindlerne deg
Ifølge Norsis er det sjelden svindlerne har kunnskap om enkeltnumre eller -personene som mottar denne type wangiri-anrop, men de har kunnskap om hvilke nummerserier det enkelte land benytter.
Ofte legger de hele nummerserier inn i sine verktøy, og programvaren genererer tusenvis av samtaler til alle numre innenfor denne serien.
Så, blir du oppringt er det altså fordi du har et nummer i den serien svindlerne forsøkte seg på denne gangen - og om du ringer tilbake, kan du fort havne på svindlernes «kundeliste» og vil fortsette å motta svindel-anrop uavhengig av nummerseriene.

Rapportér før du sletter svindel-SMS eller -mail!
Oppringt? Gjør dette!
Gundersen i Norsis framholder at det beste du kan gjøre om et utenlansk, ukjent nummer ringer deg, er å ignorere det - på samme måte som du skal ignorerer falske e-poster eller SMS-er.
- Teleselskapene er ofte raske til å fange opp denne type trafikk og sperre numrene som det ringes fra, men det vil alltid ta noe tid. I tillegg er det en evig kamp, der svindlerne finner nye smutthull så fort et er tette, sier han.
Telenor Norge har, for eksempel, et anropsfilter som kan hindre at anrop fra verifiserte svindlere kommer gjennom deres nettverk. De oppdaterer filteret løpende og straks vi blir klar over nye numre i omløp.
Tilbyder av offentlig telefontjeneste skal, så langt det er teknisk mulig og økonomisk forsvarlig, sperre anrop hvor den som ringer ikke har bruksrett til A-nummeret eller der A-nummeret ikke lar seg dirigere, skriver Nkom og viser til ekomforskriften.
- Du som enkelt telefon-abonnent står, derimor, i en litt vanskeligere situasjon. Det finnes apper du kan bruke til å blokkere anrop fra bestemte land du ikke forventer å få anrop fra, og det er også mulig å stoppe anrop fra numre du ikke har lagret (dog litt upraktisk i det daglige), sier Gundersen i Norsis.
Så, du må sannsynligvis leve med svindelforsøk, enten via telefon, SMS, e-post og/eller brev. Bare husk å aldri ringe tilbake eller svare på svindel-henvendelsene du får, da havner du på ei «kundeliste» du helst ikke vil være på.