Telefonsvindel

«Wangiri»-svindel: Dette skjer hvis du svarer eller ringer opp igjen

Norsis melder at det har oppstått et par nye bølger av telefonsvindel hvor du får en kort oppringning fra et utenlandsk nummer. Hva du bør gjøre hvis du får en slik telefon, eller rett og slett har gått i fella?

SOM PERLER PÅ EN SNOR: I det siste har mange fått ganske mange ubesvarte anrop fra tvilsomme numre. Foto: NTB/skjermdump
SOM PERLER PÅ EN SNOR: I det siste har mange fått ganske mange ubesvarte anrop fra tvilsomme numre. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert

Det er en noe uvanlig telefonlogg undertegnede Dinside-journalist har fått i løpet av den siste uka:

Bare så det er sagt, vedkommende har ingen bekjente i verken Kosovo, Burundi eller Somalia som mot formodning har slått på tråden for en hyggelig prat i disse corona-tider.

Nye «wangiri»-bølger

Administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen hos Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) kan fortelle at de nå ser et par nye bølger av denne typen svindel.

- Denne svindelformen kalles «wangiri» etter det japanske uttrykket for «ett ring og kutt». Svindlernes mål er at offeret ikke skal rekke å svare på telefonen, men ringe tilbake på nummeret, hvilket er svært dyrt, forklarer Gundersen overfor Dinside.

- Ringer du opp igjen, møter du ofte lange talebeskjeder eller annet som gjør at du holder samtalen over tid, fortsetter han.

Dette skjer hvis du tar telefonen eller ringer opp igjen

Det er organiserte kriminelle som står bak disse wangiri-svindlene, og det er en milliardindustri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer