WHO vil ha 18-årsgrense på solarier

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at unge mennesker som blir eksponert for UV-stråler har større sjanse for å pådra seg hudkreft som voksne.

Publisert
Sist oppdatert

WHO advarer mot at enkelte solarier kan avgi mange ganger sterkere UV-stråling enn solen gjør på en vanlig sommerdag.

Forskning har vist en direkte sammenheng mellom bruk av solarium og hudkreft. Det blir i dag påvist rundt 132.000 nye tilfeller av den farligste formen for hudkreft (malignt melanom/føflekkreft) globalt hvert eneste år.

I Norge og Sverige har økningen i disse krefttilfellene økt betraktelig. Tall fra WHO viser at det i begge disse landene har vært en tredobling av slike tilfeller de siste 45 årene. I USA har det vært en dobling av slike tilfeller de siste 30 årene.

De høyeste tallene på hudkreft finnes i land hvor befolkningen har lys hud og solariumbruken er høyest: Australia, New Zealand, Nord-Amerika og Nord-Europa.

- Det har vært en økt bekymring de senere år at mennesker, og da spesielt tenåringer, overdriver bruken av solarium for å bli brune, sier Dr. Kerstin Leitner fra WHO i en pressemelding.

Den økte bruken av solarier, samt ønsket om en fin brunfarge, ansees som hovedgrunnen til den raske veksten av hudkreft.

- Konsekvensen av denne utstrakte solariumbruken har ført til en kraftig økning av hudkrefttilfeller. Vi ønsker derfor å få oppmerksomhet rundt disse faktaene og håper at myndighetene rundt om i verden følger opp med strengere kontroll for bruk av solarium, fortsetter Leitner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer